VVD probeert bungelende Opstelten te redden met flitsdebat

Geen categoriemrt 05 2015, 15:00
Als het aan de VVD ligt, komt er vanavond al een debat over het functioneren van minister Opstelten. De megadeals die hij sloot met criminelen zouden de 'crimefighter'-minister namelijk wel eens de das kunnen gaan omdoen.
Zoals we ook op DDS vanmorgen al rapporteerden hangt het politieke lot van minister Ivo Opstelten aan een zijden draadje. Hij sloot namelijk voor miljoenen euro's deals met criminelen, en informeerde de Kamer daar onvolledig over.
Niet alleen op onze site zorgde dat voor veel commotie, maar ook in de Tweede Kamer:
https://twitter.com/ronfresen/status/573475391005978624
Er staat niets minder dan het politieke voortbestaan van minister Opstelten op het spel, dus geen wonder dat de VVD dit debat snel wil voeren. Het heeft uiteindelijk natuurlijk niks te maken met de 'vertrouwensvraag' die nota bene door tweemansfractie VNL werd neergelegd (eerder haalde VVD-fractievoorzitter zijn neus nog op voor dit gezelschap en noemde de heren een 'slechte kopie van hun voormalige leider'), maar alles met de verkiezingen. Elke dag dat Opstelten op het hakblok ligt, betekent dat slechte PR voor de VVD. De liberalen willen dus zo snel mogelijk hun bewindspersoon daar weghalen.
Maar of het de minister van justitie veel gaat helpen? Uiteindelijk zou het mogelijke aftreden van Opstelten - of dat nu vandaag plaatsvindt of morgen - de VVD veel schade berokkenen. De man was de afgelopen vijf jaar een icoon; hét symbool van de liberalen dat ze 'orde op zaken' wilden stellen en criminelen lik op stuk wilden geven. Straf voor wie straf verdient, en de tenor Opstelten ging daar voor zorgen. Dat imago stond al onder druk, en deze onthullingen maken het niet beter.
Hij was niet alleen minister van justitie, maar ook formateur van het eerste kabinet-Rutte, voormalig voorzitter van de VVD en gevierd burgemeester van Rotterdam. Als Opstelten valt, kan de VVD wel inpakken. Dan is de imagoschade te groot om de komende jaren nog enigszins ongeschonden door te komen.
De VVD probeert met een debat vanavond hun sterminister zo snel mogelijk uit het verdomhokje te krijgen. Maar of het allemaal veel uithaalt? We gaan het zien. Aan het eind van de middag valt de beslissing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten