Coalitie kukelt onderuit na vaag compromis opvang illegale asielzoekers

Geen categorieapr 26 2015, 9:45
VVD en PvdA leveren flink in.
Je kon er op wachten: het vage compromis dat VVD en PvdA met elkaar hebben gesloten om te voorkomen dat het kabinet zou vallen, kan niet rekenen op veel sympathie bij de gemiddelde Nederlandse kiezer. Volgens de peiling van Maurice de Hond is slechts 21 procent van de Nederlanders positief over het compromis.
En dat zie je terug in de cijfers voor de coalitie. Vergeleken met vorige week gaat de VVD er één zetel op achteruit (van 27 naar 26), en de PvdA twee (van 14 naar 12). Ze hebben samen in de peilingen geen 79 zetels meer zoals in 2012 of 76 zoals nu in de Tweede Kamer door het opstappen van twee PvdA'ers en een VVD'er die een eigen fractie zijn begonnen, maar nog slechts 38.
Na de VVD staan CDA en SP op een gedeelde tweede plek met 23 zetels in de peiling van De Hond. Beide partijen winnen een zetel ten opzichte van vorige week. Voor de rest blijft alles hetzelfde: PVV staat op 20 zetels, D66 op 17, GroenLinks op 10, de ChristenUnie op 6, de Partij voor de Dieren op 5, 50Plus op 4, SGP op 3.
Er is nog wel één verrassing: na de aankondiging dat oud-advocaat Bram Moszkowicz de lijsttrekker wordt van VNL staat de gloednieuwe partij meteen op 1 zetel in de peiling. Dat is niet bijster veel, maar dat Moszkowicz nu meedoet en al op een zetel kan rekenen, betekent dat zijn partij voortaan een vaste plek krijgt in de peiling van De Hond.
peilingdehond
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten