Dodental Nepal kan oplopen tot meer dan 10.000

Geen categorieapr 28 2015, 10:00
De aardbeving in Nepal kan weleens meer dan 10.000 mensen het leven hebben gekost.
Dat zegt de Nepalese premier Sushil Koirala. Op dit moment zijn er 4349 bevestigde doden, maar de kans is dus groot dat er daar nog flink wat bijkomen. De premier zegt ook dat de regering "op oorlogssterkte" opereert en er alles aan doet om het land zo snel mogelijk op de rails te krijgen.
"Het is een grote opgave en een heel moeilijke periode voor Nepal”, aldus de premier.
Helaas denken veel Nepalezen daar anders over. De Morgen bericht namelijk dat "de wanhoop onder Nepalezen na de verwoestende aardbeving zaterdag" langzaam plaats maakt voor "voor woede over de langzame reactie van de overheid op de humanitaire ramp die zich voltrekt in de bergstaat." Zo is er een ernstig tekort aan voedsel en water.
Reddingswerkers vrezen voor de gezondheid van overlevenden in het getroffen gebied die in de open lucht leven of in overvolle tenten worden ondergebracht.
Van over de hele wereld zijn er reddingstroepen naar Nepal gestuurd om te helpen. Ook Nederland doet mee.
Dinsdag worden nieuwe locaties bepaald waar gezocht gaat worden. Dat gebeurt in overleg met de autoriteiten in Nepal. Het Nederlandse team bestaat uit 62 leden en acht honden. USAR is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Er wordt in ploegendienst gewerkt waardoor er 24 uur per dag gezocht kan worden.
Volgens de Verenigde Naties is het leven van acht miljoen mensen ontwricht door de aardbeving. Ook is er grote behoefte aan "hulpgoederen, zoals zeilen, water, zeep en medicijnen." De internationale gemeenschap heeft al toegezegd om ook op dat front te helpen. Nederland zelf heeft al vier miljoen euro ter beschikking gesteld van humanitaire hulp. Zeilen en tenten en dergelijke kunnen gebruikt worden om mensen op te vangen die hun huis verloren hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten