ISIS steeds verder in het nauw gedreven

Geen categorieapr 19 2015, 8:12
Het is niet gemakkelijk, en het gaat niet vanzelf: maar... ISIS in Irak is op z'n retour.
Toen afgelopen zomer in een ware blitz de radicale terreurorganisatie ISIS in een zeer korte tijd half Irak wist te veroveren was de wereld verbijsterd. Hoe kon dit gebeuren? Het leger van Irak
Maar eindelijk is er wat succes te melden, want beetje bij beetje weet het Irakese regeringsleger terrein op ISIS te veroveren. Case in point? Neem de olieraffinaderij nabij Bagdad:
Het Iraakse leger heeft zaterdag het grootste deel van de olieraffinaderij bij de stad Baiji heroverd op militanten van Islamitische Staat (IS).
Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd. De olieraffinaderij, ten noorden van hoofdstad Bagdad, is de grootste van het land.
En:
Een officier van het Iraakse leger noemt het "weer een overwinning van de Iraakse veiligheidsdiensten, die steeds meer zelfvertrouwen krijgen in de strijd tegen terroristen", zo meldt persbureau AP.
Vrijdag veroverden Iraakse troepen, ondersteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie en sjiitische en soennitische milities, nog de controle over twee steden op ongeveer 3 kilometer afstand van de heroverde olieraffinaderij.
Het heeft even geduurd voor het afgetroefde leger van Irak in staat was een slag te leveren tegen de islamistische terroristen. Dat viel ook niet mee, want ISIS beschikt over een hoop ervaren rotten: zowat de gehele militaire elite onder Saddam Hoessein scharrelt nu z'n kostje bij elkaar met werk voor al-Baghdadi's terreurorganisatie.
Het Irakese leger moest pakweg 10 jaar geleden vanaf punt nul, en hoe onervaren de strijdkrachten waren bleek het afgelopen jaar wel. Maar driekwart jaar aan intensieve gevechten verder, en het leger lijkt eindelijk de broodnodige ervaring te hebben opgedaan die het nodig heeft om de veiligheid en stabiliteit van het Midden-Oosterse land te garanderen. En dat is hard nodig, want ondanks dat ISIS uit de olieraffinaderij nabij Bagdad verjaagd is, alsmede wat andere plaatsen, zitten de terroristen wél nog op tal van andere locaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten