Iedereen negeert vrolijk het 'bed, bad en brood'-akkoord

Geen categorieapr 23 2015, 15:01
PvdA en VVD riepen gisteravond laat 'eureka!' vanwege een akkoord over de bed, bad en brood-kwestie. Maar de vreugde is van korte duur.
Het duurde een week, maar dan heb je ook - nou ja - in ieder geval iets. Een compromis om met kunst en vliegwerk het Nederlandse vreemdelingenbeleid voorlopig weer even op de rails te houden. Zoals Frank vanochtend ook al betoogde oogt het geheel niet erg solide: PvdA en VVD geven een geheel eigen draai aan het compromis over de 'bed, bad en brood'-kwestie zoals dat gisteravond naar buiten kwam.
De PvdA roept dat de barmhartigheid heeft gewonnen, terwijl de VVD nog eens de 'law & order'-kaart trekt. Maar gemeenten kan dit zwaarbevochten compromis allemaal niet veel schelen. De ene na de andere stad heeft al aangekondigd om het nieuwe beleid van de landelijke overheid gewoon te gaan tegenwerken:
Het verzet tegen het 'bed, bad en brood-akkoord' van de coalitiepartijen VVD en PvdA groeit en groeit. Veel gemeenten die nu illegalen opvangen, spreken zich uit tegen het compromis en stellen vast van plan te zijn de opvang te blijven verzorgen als de zwaarbevochten regeling van het kabinet ingaat. VN-mensenrechtenrapporteur Philip Alston noemt het compromis ondertussen zelfs 'illegaal beleid'.
De vraag is dus wat de VVD en de PvdA nu gaan doen. Als zoveel gemeenten de boel saboteren, dan kunnen de twee dat eigenlijk elkaar niet kwalijk nemen. Immers hebben beide partijen flink verloren bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, en maken ze in maar weinig gemeentes nog de dienst uit. Daar kan de PvdA van profiteren door te zeggen: zie je wel, we hebben het geprobeerd. Maar de gemeentes werken tegen. 'Kunnen we ook niets aan doen, jammer!'
Maar de VVD zou met zoveel verzet eigenlijk op heronderhandelen moeten aandringen. Van de doelstellingen die de liberalen voor ogen hebben komt natuurlijk niets terecht zo. Het is gewoonweg onbestaanbaar dat beleid van de Rijksoverheid tegengewerkt wordt in zoveel gemeentes in Nederland. Als de boetes voor dwarse gemeentes niet voldoende afschrikwekkend blijken, dan moet er uit een ander - strenger - vaatje getapt gaan worden. Hogere boetes, en intrekken van privileges.
De vraag is of de VVD daar zin voor wil maken: de coalitie scheerde langs de rand van de afgrond, en in dit soort penibele situaties brengen de liberalen de regering graag niet nog eens. Het land moet toch geregeerd worden!
Ondertussen kunnen wij onze blik beter richten op Europa. Want uiteindelijk zal het échte vluchtelingenbeleid daar gesmeed gaan worden - en niet in Den Haag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten