Illegalenopvang: de toekomst van het kabinet staat op het spel

Geen categorieapr 17 2015, 8:00
De dag van de waarheid.
Tot diep in de nacht hebben VVD en PvdA zich afgelopen dinsdag en woensdag suf gepraat om elkaar ervan te overtuigen dat hun oplossing de beste is om de kwestie van de illegale asielzoekers in ons land aan te pakken. Gisteren waren ze een dagje vrij en konden ze met de eigen partijgenoten overleggen.
Vandaag gaan ze weer verder met de onderhandelingen. En ja, hoewel politici van beide partijen beweren dat er geen crisis is, is die er in feite wél. De toekomst van het kabinet staat op het spel. Zoals De Telegraaf vandaag schrijft:
Niemand aan het Binnenhof durfde gisteren met zekerheid te zeggen of VVD en PvdA het eens zouden worden. Dat de partijen nog met elkaar spreken geeft volgens ingewijden aan dat geen van de coalitiepartners uit is op een breuk. Maar er wordt ook gezegd dat de toekomst van het kabinet-Rutte/Asscher serieus op het spel staat, omdat er een groot verschil van mening op tafel ligt.
Dat er al zo lang over wordt onderhandeld, zegt genoeg: VVD en PvdA staan er heel anders in. En dan is het ook nog eens technisch een complexe zaak:
Naar verluidt lijken de partijen elkaar steeds op hoofdlijnen te naderen, maar gaat het mis als de details moeten worden uitgewerkt. Het gaat namelijk om een zeer complexe materie.
Dan weer wordt de oplossing bedacht om de rechter te laten oordelen of illegale asielzoekers opvang moeten krijgen, en dan weer is er het idee om een rijksopvang in te richten (zodat de gemeenten kunnen stoppen met de opvang), maar in beide gevallen zijn er bezwaren vanuit de PvdA.
Het is de vraag hoeveel geduld de VVD nog heeft. De liberalen kunnen prima breken als ze willen. Ja, ze gaan zetels verliezen, maar de PvdA wordt pas echt ongenadig hard afgestraft door de kiezer. De PvdA wordt met de dag een minder aantrekkelijke coalitiepartner, onder andere omdat de PvdA bijna is gehalveerd in de Eerste Kamer.
De vraag is alleen nog: durft de VVD het aan om nieuwe verkiezingen uit te schrijven? En wie wordt dan lijsttrekker? Mark Rutte? Of een van de andere VVD'ers die staan te popelen het stokje over te nemen; Edith Schippers en Halbe Zijlstra?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten