ISIS executeert 185 gevangen soldaten

Geen categorieapr 25 2015, 20:00
De terroristen hebben weer een massamoord gepleegd.
De radicale moslims van ISIS hebben een nieuwe massamoord op hun geweten. De terroristen namen 185 Iraakse militairen gevangen bij een aanval op hun legerbasis bij het Thartharmeer. In plaats van de krijgsgevangenen met respect te behandelen heeft ISIS ze geëxecuteerd.
Onder de doden zijn een generaal, een brigadecommandant en meerdere officieren. De militairen hadden waarschijnlijk geen munitie meer, waardoor IS de basis kon innemen. Zeker 140 militairen werden in het kamp gedood. 45 anderen werden naar de plaats Fallujah gebracht en daar geëxecuteerd. Fallujah, 70 kilometer ten westen van Bagdad, is een bolwerk van de beweging.
Fallujah ligt in Anbar, wat één van de grootste en belangrijkste soennitische provincies is van Irak. Toen George W. Bush er uiteindelijk in slaagde om de relatieve rust te doen wederkeren was dat omdat er een Anwar Awakening plaatsvond: lokale stammen keerden zich tegen Al Qaeda en andere radicale groeperingen, verenigden zich, en trokken samen met de Amerikanen ten strijde tegen de extremisten die Irak in chaos wilden storten. Het resultaat was een tijdelijke oase van rust... die helaas uiteindelijk om zeep werd geholpen doordat president Obama de Amerikaanse troepen veel te vroeg terug trok.
Als Bagdad deze provincie weer wil bevrijden heeft het niet alleen hulp nodig van Iran (ook een extremistisch regime, overigens, alleen dan sjiitisch in plaats van soennitisch zoals ISIS), maar eerst en vooral van lokale stamleiders. Als zij ISIS de oorlog verklaren krijgt de terreurorganisatie het knap lastig.
Helaas is de kans dat dit gebeurt erg klein zolang Irak zich afhankelijk opstelt van Iran. Soennitische stamleiders zijn terecht huiverig voor Iran, dat imperialistische sjiitische ambities heeft. Als de Ayatollah Khamenei het voor het zeggen krijgt in zijn buurland eindigen de soennieten als een onderdrukte minderheid. Dat willen ze natuurlijk ten koste van alles voorkomen.
Dat is prima te begrijpen, maar het wordt allemaal wat minder plezant als ze ISIS vervolgens wél tolereren, waardoor alle andere minderheidsgroepen het moeten ontgelden.
Misschien - heel misschien - dat een nieuwe Amerikaanse president daar iets aan kan en wil doen. Daar zullen we dan wel meer dan anderhalf jaar op moeten wachten, ben ik bang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten