Varoufakis kan waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe baan

Geen categorieapr 27 2015, 11:00
De Griekse minister van Financiën zit ernstig in de problemen.
Dat bericht het Algemeen Dagblad:
De 54-jarige bewindsman zou zich slecht hebben voorbereid op de bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone, die de afgelopen dagen in de Letse hoofdstad Riga werd gehouden. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de minister daardoor bij zijn collega's zou zijn opgevallen. In Riga zou hij daardoor volledig geïsoleerd zijn geraakt. ,,Wij weten niet of de minister-president (Alexis Tsipras) hem zal 'opofferen' in de hoop het land te redden'', schrijft To Vima.
Andere oud-ministers van Financiën uit Griekenland noemen hem een "amateur" die zijn zaakjes bijna nooit goed regelt en een "gokker," wat natuurlijk ook geen compliment is.
Ondertussen heeft het Internationaal Monetair Fonds laten weten dat een Grexit mogelijk zware gevolgen zal hebben voor de Griekse economie. Als ze uit de euro stappen moeten de Grieken hun drachme opnieuw invoeren, waarna ze de koers moeten laten dalen om competitief te zijn met de rest van Europa. Op zich is dat een recept voor economisch succes.
Het enige nadeel? Het wordt daardoor veel duurder om producten uit andere landen te importeren waardoor er hyperinflatie kan ontstaan. Vervolgens zou de Griekse centrale bank dan moeten ingrijpen door de rentes verhogen, wat het weer duurder maakt voor mensen en bedrijven om te investeren en juist voordeliger om te sparen. Het gevolg: er zal meer geld onttrokken worden uit de economie.
Voor Athene is dat allemaal vrij vervelend - let wel, we hebben het over de effecten op de relatief korte termijn; na een aantal jaar zal de Griekse economie zich weer in rustig vaarwater bevinden - maar uit het onderzoek blijkt ook dat een Grexit helemaal geen significant negatief effect zal hebben op de rest van de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten