VVD geeft toe aan PvdA: er komt toch een opvang voor illegale asielzoekers in vijf steden

Geen categorieapr 23 2015, 8:00
Het kabinet is langs de afgrond gescheerd, maar ze kunnen door.
Ze zijn eruit. VVD en PvdA hebben gisteren toch nog een akkoord bereikt over de opvang van illegale uitgeprocedeerde asielzoekers van wie door een rechter is besloten dat ze moeten worden teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen. Het is een typisch poldercompromis waar beide partijen waarschijnlijk niet gelukkig van worden. Het opvallende aan het akkoord is vooral dat de VVD aan de PvdA heeft toegegeven op het punt van de opvang. Uit De Telegraaf van vanochtend:
De coalitie van VVD en PvdA heeft besloten dat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel ’enkele weken’ opvang wordt geboden aan illegalen. De eerste dagen wordt de vreemdeling ’ruimte geboden’ om ’vertrouwd te raken met de locatie’. Daarna wordt aan mensen gevraagd om alsnog mee te werken aan een terugkeer naar het land van herkomst.
Wie daarmee in de steden akkoord gaat zal naar Ter Apel worden gebracht om het vertrek voor te bereiden. Wie na enkele weken nog steeds weigert mee te werken, wordt op straat gezet. Voor deze mensen is er dan dus geen opvang meer mogelijk. Ze kunnen alleen nog sporadisch gebruik maken van daklozenopvang.
Er komt dus tóch een vorm van opvang voor deze groep asielzoekers in maar liefst vijf grote steden plus Ter Apel. Het is dan wel tijdelijk en bedoeld om naar uitzetting toe te werken, maar als deze asielzoekers daar niet aan meewerken, daartoe aangemoedigd door allerlei organisaties die willen dat ze in ons land blijven ook al zijn ze niet welkom, kunnen ze gewoon in ons land blijven rondzwerven. Dan is het gewoon wachten op een nieuw generaal pardon. Dit is het verhaal van de PvdA:
De PvdA wil dat mensen niet op straat zwerven en dat mensen die terug moeten naar hun land van herkomst daadwerkelijk terug gaan. Het nieuwe plan voor zes opvanglocaties is een belangrijke stap in de goede richting. Mensen kunnen daar een tijd lang zonder voorwaarden verblijven. Er wordt beter gewerkt aan terugkeer. Mensen die er buiten hun schuld niet in slagen terug te keren worden niet langer op straat gezet. Door dit plan gaan minder mensen door de stad zwerven en keren meer mensen terug naar het land van herkomst. Dat is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
En dit is het verhaal van de VVD:
https://twitter.com/VVD/status/590974549606412288
Er wordt aan beide kanten overduidelijk gespind dat ze de onderhandelingen hebben gewonnen, en omdat het zo'n typisch compromis is, kan dat ook. Blijkbaar wilden beide partijen in geen geval dat het kabinet zou vallen, dus hebben ze er alles aan gedaan om er samen uit te komen. En dat terwijl de VVD prima had kunnen breken om te laten zien dat ze nu eens niet toegeven aan de PvdA. Helaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten