Zijn banken moreel verplicht om de hypotheeklasten zo laag mogelijk te houden?

Geen categorieapr 26 2015, 8:05
Vereniging Eigen Huis vindt van wel.
Dit zou voor heel veel huiseigenaren erg prettig zijn:
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat banken het moreel verplicht zijn rentemiddeling te bieden aan klanten met een lopende hypotheek waarbij de rente voor een lange periode vaststaat.
De feiten zijn duidelijk: de gemiddelde hypotheekrente is in de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Huiseigenaren die bijvoorbeeld vijf jaar geleden voor 10 jaar hun rente hebben vastgezet, zitten nu vast aan hogere hypotheeklasten dan nodig.
En ja, daar zit je echt aan vast, want wie een nieuwe rentevaste periode wil afsluiten voor dat lagere tarief kan een boete krijgen tot tienduizenden euro's.
VEH wil daarom dat meer banken hun klanten de mogelijkheid gaan bieden om de boete uit te smeren over een langere periode, in plaats van dat het eenmalig bedrag is dat moet worden betaald.
Het tarief bij afsluiting van de hypotheek zou kunnen worden gemiddeld met de actuele hypotheekrente om zo een lastenverlichting te bewerkstelligen, terwijl alsnog de boeterente wordt verrekend.
Ik denk dat de VEH gelijk heeft dat hypotheekverstrekkers moreel verplicht zijn om hun klanten te helpen de hypotheekrente zo laag mogelijk te houden. Ze verdienen nu al jaren - onterecht - te veel geld aan huiseigenaren.
Als banken nu massaal denken dat het niet echt nodig is om hun klanten te helpen en hun morele plicht verzaken, wordt het misschien eens tijd dat de boete op het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode officieel wordt afgeschaft door de overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten