Amerikanen met 'boots on the ground' in Syrië: hoge ISIS-leider uitgeschakeld

Geen categoriemei 17 2015, 8:00
Met dodelijke precisie hebben Amerikaanse commando's een hooggeplaatste ISIS-officier neergeschoten...in Syrië.
ISIS-leider Abu Sayyaf is gisteren in Syrië doodgeschoten door Amerikaanse commando's, die een bliksemcampagne ondernamen op Syrisch grondgebied. Commando's zijn per helikopter vanuit Irak het land binnengevlogen en schakelden Sayyaf - die in nauwe verbinding staat met (voormalig?) ISIS-leider al-Baghdadi - uit:
Abu Sayyaf was hoofd van de olie- en gaszaken van IS en was nauw verbonden met de hoogste leiding van de beweging. Het was de bedoeling dat de Amerikanen hem meenamen, maar de man werd gedood tijdens een vuurgevecht in de woning. Wel zouden 'communicatiemiddelen' van Abu Sayyaf zijn meegenomen. Volgens CNN stond hij mogelijk in contact met IS-baas Abu Bakr al-Baghdadi, die recentelijk zwaar gewond raakte.
De actie lijkt een kentering te zijn in het anti-ISIS-beleid. Tot dusverre bombardeerden de Amerikanen alleen maar vanuit vliegtuigen, en moesten Koerden, Sjiïtische stammen en Iranese troepen het gevecht op de grond aangaan. Daar lijkt met deze speciale actie nu voorzichtig verandering in te komen: Amerika lijkt een grotere rol op te willen eisen in de oorlog.
Even opmerkelijk is de reactie van de Syrische regering. Amerika is namelijk geen bondgenoot van de regering van Assad, dus technisch gezien schonden de commando's de soevereiniteit van Syrië. Maar geen kwaad woord over de Amerikanen:
https://twitter.com/JCdeGraaf/status/599561025118154753
Het lijkt er langzaamaan dus toch te komen: een Syrisch-Amerikaanse as tegen ISIS. Ondanks dat Amerika - en met hen de hele NAVO - al vanaf het begin duidelijk is geweest: ISIS moet weg, maar Assad moet dat óók. Daar lijkt men nu voorzichtig van terug te komen. Is dat een positieve ontwikkeling? Voor de voors en tegens daarvan verwijs ik u door naar Bart Schut van Jalta, die hier gisteren over schreef.
Voor nu geldt hoe dan ook dat ISIS een belangrijke leider kwijt is. En dat zal de strijd van iedereen die tegen ISIS vecht, goed doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten