En ook Ierland voert het homohuwelijk in

Geen categoriemei 23 2015, 14:00
Met een overdonderende opkomst in een referendum dat gisteren gehouden werd, lijken nu ook de Ieren af te koersen op huwelijksgelijkheid.
Gisteren hielden de Ieren een referendum over de invoering van het homohuwelijk. De stemmen worden vandaag pas geteld, maar als het aan minister Aodhan O'Riordain (gelijkheid) ligt, kan je de uitslag alvast voor waarheid aannemen: Ierland voert ook het homohuwelijk in, na een overdonderende stembusoverwinning van het pro-kamp.
O'Riordain legt uit:
Hij liet weten de inhoud van stembussen te hebben gezien in afgelegen gebieden 'waar men niet per definitie liberaal is'. 'Ze stemmen daar overduidelijk voor.'
Als de bevindingen van de minister inderdaad representatief zijn, dan is met Ierland het homohuwelijk nu in vrijwel heel West-Europa ingevoerd - alleen Duitsland en Oostenrijk blijven nog achter. Het is allemaal redelijk snel gegaan; in 2001 was Nederland nog het eerste land dat huwelijksgelijkheid doorvoerde. Nu is in West-Europa juist tégen het homohuwelijk zijn de uitzondering.
Maar voor nu blijft het afwachten, want de definitieve uitslag van het Ierse referendum worden pas in de loop van de middag verwacht.
Wat vindt u? Is het een goede zaak dat iedereen - ongeacht z'n seksuele voorkeur - het wordt gegund in het huwelijk treden met degene van wie hij houdt, of is het homohuwelijk een pijnlijke breuk met een eeuwenoude traditie?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten