Kabinet doet de boerka's in de ban

Geen categoriemei 21 2015, 20:00
Binnenkort wordt de gezichtsbedekkende streng-islamitische kleding verboden - in bepaalde overheidssectoren.
Nadat VVD en PvdA het afgelopen halfjaar tweemaal verhitte overleggen hebben gehad over zaken waar de beide partijen het fundamenteel over oneens waren, komen de regeringspartijen vandaag met een nieuw plan om een onderwerp te tacklen waar ze elkaar eigenlijk helemaal niet op kunnen vinden: het boerkaverbod. Minister Plasterk heeft z'n voorstel zo goed als af, en het kan dan naar de Tweede Kamer:
Het kabinet werkt aan een verbod voor gezichtsbedekkende kleding zoals boerka’s. De ministerraad bespreekt volgens Haagse bronnen zeer binnenkort een ’boerkaverbod’ dat geldt in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen.
Het boerkaverbod is afgesproken in het regeerakkoord, maar een wetsvoorstel liet maar op zich wachten. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft volgens ingewijden nu een voorstel af. Dat moest juridisch goed uitgezocht worden en daarom duurde het ook lang, weet een ingewijde. In het regeerakkoord is afgesproken: „In de openbare ruimte kan de politie ten behoeve van identificatie gelasten de gezichtsbedekkende kleding af te leggen.”
Hoe het ook zij: het voorstel is een echt ouderwets compromis. De PvdA wilde namelijk helemaal geen boerkaverbod, en de VVD wilde een algeheel verbod op de sluierkleding. Het gevolg is nu dat de boerka een 'beetje' verboden wordt. Je mag er mee op straat lopen en bij de bushalte staan, maar zodra de bus arriveert moet je het kledingstuk weer uit doen.
Of het aanstaande wettelijke verbod standhoudt, is nog maar de vraag. Voormalig DDS-columnist Ewout Klei geeft in ieder geval al aan uit welke hoek mogelijk verzet zou kunnen komen:
https://twitter.com/EwoutKlei/status/601429894569054208
Maar het is niet alleen de juridische sector: ook is het de vraag hoe de Eerste Kamer gaat reageren - de Eerste Kamer in de aanstaande nieuwe samenstelling kent een grotere D66-fractie en reduceert het aantal VVD-, PvdA- en PVV-senatoren. Sneuvelt dit voorstel in de senaat? Het zou zomaar kunnen.
Hoe dan ook hebben we nog een lange weg te gaan voordat de politie boetes kan uitdelen aan draagsters van het radicaal-islamitische kledingstuk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten