Kabinet in spanning: Wel of geen meerderheid in de Eerste Kamer?

Geen categoriemei 26 2015, 16:00
Een spannende dag voor het kabinet Rutte. Vandaag kiezen de volksvertegenwoordigers van de Provinciale Staten de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.
Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart werd het al duidelijk voor de regeringspartijen VVD en PvdA dat zij zelfs samen met de constructieve oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie niet kunnen rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Toch is er nog een sprankje hoop voor het kabinet: de verkiezing van de Eerste Kamer kan vandaag nog voor verrassingen zorgen. De Eerste Kamer wordt namelijk gekozen door de leden van de Provinciale Staten, waar er in totaal 570 van zijn. Door het kleine aantal Statenleden kan zelfs één stem al een verschil maken voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer – vier jaar geleden liep D66 bijvoorbeeld een Senaatszetel mis doordat een Noord-Hollands Statenlid zijn stembiljet had ingevuld met een blauwe pen in plaats van het toegestane rode potlood.
Het is dus voor alle partijen van belang dat hun Statenleden geen vergissingen maken bij het stemmen. Maar partijen kunnen het feit dat één stem de doorslag kan geven, ook in hun voordeel gebruiken. Veel Statenleden in de Provinciale Staten zijn lid van lokale of provinciale partijen. De meesten van hen stemmen op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), maar de Limburgse Volkspartij, van de van corruptie verdachte ex-VVD'er Jos van Rey, heeft nog niet verklaard welke partij de leden zullen steunen in de Eerste Kamer. Zowel de Onafhankelijke Senaatsfractie, 50Plus als de VVD hebben de Limburgse Volkspartij benaderd om te vragen om hun steun, maar het is nog niet bekend wat de Limburgers van plan zijn. Het zou zomaar kunnen dat de VVD met steun van de Limburgse Volkspartij een extra zetel weet te verwerven.
Ook andere partijen doen hun best om een goed resultaat te boeken vandaag. De gedoogpartijen ChristenUnie en de SGP zouden bijvoorbeeld elkaar te hulp kunnen schieten, om er via strategisch stemmen voor te zorgen dat de ChristenUnie een extra zetel in de Eerste Kamer krijgt.
De uiteindelijke zetelverdeling van de Eerste Kamer wordt pas donderdag bekendgemaakt, dus pas dan zullen we weten of het kabinet met de gedoogpartijen misschien tóch een meerderheid van de 75 Senaatszetels weet te krijgen. Mochten de regeringspartijen en haar gedoogpartners ondanks alle moeite onder de 38 zetels blijven steken, zal Rutte andere partijen moeten vinden om mee te werken aan de hervormingsmaatregelen van het kabinet.
UPDATE: De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is alvast doorberekend door Elsevier. Het kabinet en de gedoogpartijen halen géén meerderheid.
https://twitter.com/ElsevierDenHaag/status/603199639475609600
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten