Lobbyisten lopen Tweede Kamer plat, deze politicus wil daar iets aan doen

Geen categoriemei 06 2015, 17:00
Dit is interessant.
Het is algemeen bekend dat lobbyisten in Den Haag heel goed de weg weten te vinden op het Binnenhof naar de juiste politici, medewerkers en ambtenaren. Ze vertegenwoordigen bedrijven, ngo's en andere organisaties en proberen hun standpunten zo goed mogelijk over te brengen - met voldoende informatie - om politici ervan te overtuigen dat hun standpunt het juiste standpunt is.
Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester hebben lobbyisten net iets teveel macht op in de Tweede Kamer. Of nou ja, in ieder geval als het gaat om oud-Kamerleden. Die mogen nu bijvoorbeeld in het restaurant komen dat eigenlijk alleen toegankelijk is voor leden van de Tweede Kamer. En dat moet veranderen, vindt Bouwmeester, net als een paar andere zaken.
Zij kwam woensdag samen met collega Astrid Oosenbrug met een eerste voorstel om het lobbyen "open en eerlijker" te maken. Er zijn volgens haar in ons land te weinig regels voor het beïnvloeden van politieke besluitvorming.
De PvdA'er wil het lobbyen transparanter maken, bijvoorbeeld door in elk groot beleidsonderwerp of wetsvoorstel een paragraaf toe te laten voegen waarin staat welke belangen door wie zijn ingebracht en wat er uiteindelijk mee is gedaan. Ook moeten de agena's van de top van ministeries openbaar worden gemaakt en moet het lobbysistenregister worden uitgebreid.
Het is in het voordeel van zowel de politiek als de wereld van de lobbyisten als het lobbyen transparanter gebeurt, omdat onduidelijkheid en schimmigheid alleen maar zorgen voor meer wantrouwen bij de kiezer. Het zou dus goed zijn als deze maatregelen allemaal zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Geen enkele partij zou deze plannen moeten tegenhouden, als ze de democratie een beetje serieus nemen tenminste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten