Netanyahu blijft premier van Israël met rechtse coalitie

Geen categoriemei 07 2015, 8:00
Dit gaat niet iedereen leuk vinden.
Dat niet iedereen de nieuwe coalitie met opnieuw Benjamin Netanyahu van Likud aan het stuur niet leuk gaat vinden, is een understatement. De Obama-regering heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat Netanyahu opnieuw premier zou worden. Maar het is hem toch gelukt, en dat één uur voor de deadline:
Enkele uren voor de deadline middernacht (lokale tijd) kreeg hij de steun van de religieuze partij Habayit Hayehudi (Joods Huis) waarmee hij een meerderheid heeft in de Knesset. Dat melden lokale media.
Habayit Hayehudi, die vooral kolonisten vertegenwoordigt, eiste de post van minister van Justitie om mee te doen en heeft die ook gekregen. Eerder had Netanyahu al een centrumrechtse partij en twee ultrareligieuze partijen achter zich gekregen.
De nieuwe - rechtse - coalitie van Netanyahu heeft in totaal 61 van de 120 zetels in het Israëlische parlement, de Knesset. Het is de kleinst mogelijke meerderheid. Dat kan het nog wel spannend maken de komende jaren. "61 is goed, maar meer dan 61 is nog beter," zei Netanyahu over zijn nieuwe coalitie.
De linkse partij van Isaac Herzog en Tzipi Livni staat langs de zijlijn. Een teleurstelling voor president Barack Obama en alle andere linkse politici die hoopten dat er een linkse regering zou komen die op een andere manier naar het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zou kijken.
Het nieuwe kabinet van Netanyahu zal het zwaar krijgen. De steun voor Israël zal verder afbrokkelen in de links-intellectuele wereld. Let maar op; de komende jaren gaan we nog veel meer Israël-kritiek in de media zien dan voorheen. Maar juist die kritiek kan ervoor zorgen dat de coalitiepartijen zich gesterkt voelen in hun missie er een succes van te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten