Taliban claimen verantwoordelijkheid voor neerhalen helicopter Nederlandse ambassadeur in Pakistan

Geen categoriemei 08 2015, 18:00
"De helikopter is neergeschoten met een antiluchtdoelraket, waardoor de piloten en veel buitenlandse ambassadeurs omkwamen."
Dat zegt de Taliban in een verklaring over de aanslag. De islamitische extremisten voegen daar aan toe dat de Pakistaanse premier Nawaz Sharif het echte doelwit was van de aanslag, maar blijkbaar zijn ze er ook maar wat tevreden mee dat een heel stel buitenlandse diplomaten werden gedood.
Onder de doden bevonden zich o.a. de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen. Ook de vrouwen van de ambassadeurs uit Indonesië en Maleisië kwamen om. De overige twee doden waren de piloten. De Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink raakte gewond, maar is in leven.
Naast De Vink raakte ook de Poolse ambassadeur en nog een derde persoon gewond. Ze zijn met helikopters naar een militair ziekenhuis gebracht in de plaats Gilgit, 300 kilomter ten noorden van hoofdstad Islamabad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten in nauw contact te staan met de Pakistaanse autoriteiten.
Nu komt het merkwaardige gedeelte van dit verhaal: de Taliban eisen de aanslag dus op, maar de Pakistaanse autoriteiten zeiden kort na de crash juist dat er geen enkele reden was om te vermoeden dat het zelfs maar een terroristische aanslag was. Het zou gewoon een ongelukje zijn geweest.
Een ooggetuige was het daarmee eens. Die zei dat het er alle schijn van had dat er een technisch mankement was.
De vraag is nu dus: liegt de Taliban (in een poging om zichzelf belangrijker te maken) of de Pakistaanse overheid? De extremisten zouden kunnen liegen in een poging om zichzelf relevant te doen lijken. "Zie waar wij toe in staat zijn!" Dat soort opschepperij. Aan de andere kant heeft Islamabad ook een reden om te zeggen dat het een ongeluk is: als de Taliban dit soort aanvallen kan uitvoeren heeft de regering blijkbaar niet in staat om buitenlandse diplomaten te beschermen. Dat is nogal problematisch; het is een enorme afgang en het zal het vertrouwen in de regering ondermijnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten