Wereldkaart in Rotterdamse Markthal: geen Israël op de kaart, wél Palestina

Geen categoriemei 19 2015, 18:00
"Een nieuw land in het Midden-Oosten? Bizar," aldus een politicus.
Is het een bizarre fout of een bewuste actie, deze wereldkaart zonder Israël maar mét Palestina als land? De wereldkaart staat op de placemats van het Arabisch restaurant Le Souq in de Rotterdamse Markthal. Bekijk de kaart:
https://twitter.com/JanHutten/status/599526898398580736
Volgens de Gelderse CDA-politicus Jan Hutten is het in ieder geval "bizar" en zijn ze in de Markthal "duidelijk over de positie van Israël". Maar volgens Nadia Afkir, bedrijfsleider van het Arabisch restaurant Le Souq, wil het restaurant er geen politiek standpunt mee afgeven. Akfir zegt:
"Eten verbindt,'' constateert Nadia Afkir, bedrijfsleider van Le Souq. "Wij zijn een restaurant dat zich alleen bezighoudt met de smaken uit het Midden-Oosten en laten ons blijvend inspireren door verschillende keukens uit die regio waaronder de eeuwenoude Palestijnse keuken,'' legt zij uit. "De heerlijke maqlubi en de kunefe zijn gerechten waar wij met passie van genieten. Op de placemat staan de keukens uit die landen en de daaruit voortvloeiende producten en gerechten waar wij mee werken.''
En ze zegt de ophef vervelend te vinden: "We waren ons er niet van bewust dat onze placemat als een officiële wereldkaart werd gezien." Ik vraag me af of dat waar is. Iedereen weet dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen onder een vergrootglas ligt. Hoe kan Israël dan ineens zijn weggevaagd in ruil voor 'Palestina'?
Intussen is er een Facebook-pagina opgericht waarin wordt opgeroepen om Le Souq te boycotten vanwege de placemats. Of die boycot zin heeft, weet ik niet, maar het is duidelijk dat mensen hier behoorlijk boos om kunnen worden. Dat is volkomen begrijpelijk. Wie weet denkt de eigenaar van Le Souq na deze ophef de volgende keer twee keer na of ze zulke placemats wel wil hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten