Zweden wint Songfestivalfinale, en hoe Trijntje er toch nog een beetje bij was

Geen categoriemei 24 2015, 8:00
Met een puntgave act van een zanger die zingt tegen een geprojecteerd mannetje schreef Zweden het Eurovisie Songfestival 2015 op de naam.
De Zweedse zanger Måns Zelmerlöw heeft het zestigste Eurovisie Songfestival gewonnen met zijn liedje Heroes.
Zelmerlöw kreeg in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen de meeste punten van de vakjury’s en de televoters. Zweden won vijf keer eerder het Eurovisie Songfestival. De eerste keer was in 1974 met Waterloo van de popgroep ABBA.
Zweden kreeg 365 punten. Rusland eindigde als tweede met 303 punten. De derde plek was voor Italië, de vierde voor België en de vijfde voor debutant Australië.
Op Twitter werden tijdens de puntentelling veel grapjes gemaakt over wat er zou gebeuren als Rusland zou winnen - een scenario dat bij de puntenuitreiking van de eerste landen nog heel waarschijnlijk leek - waarbij grappen werden gemaakt over het Songfestival op het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland:
https://twitter.com/Nicolaewna/status/602238096810315776
Zover kwam het dus niet: Rusland eindigde slechts als tweede. Achter Zweden, maar nog voor Italië. Duitsland en Oostenrijk kregen 0 punten, en eenmalig deelnemer Australië eindigde op de vijfde plek.
Nederland was er niet bij, want afgelopen dinsdag werden we uitgeschakeld in de halve finale. Na de overwinning werd duidelijk dat we daarin 14e zijn geworden, dus we zijn niet eens in de buurt gekomen van die finaleplek gisteravond.
Maar toch was Trijntje er een beetje bij, want Nederland mocht natuurlijk wél gewoon punten geven. Edsilia Rombley deed dat, en zij had een jurk aan die we allemaal wel verdacht goed kennen:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/05/Edsilia-Rombley-in-Trijntje-Oosterhuis-dress.mp4"][/video]
.
Precies. Dat was de beruchte jurk van Trijntje, die ze na veel publicitaire druk toch maar niet aan gedaan heeft bij het live-optreden. Maar Edsilia Rombley (zelf Songfestivaldeelnemer in 1998 en 2006) deed het gewoon zonder blikken of blozen.
Maar goed, volgend jaar het Songfestival in Stockholm of Malmö dus. Hopelijk denkt Nederland goed na over wat kan scoren en sturen we weer iets dat uit heel Europa punten krijgt! We gaan ervoor!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten