Asscher biedt geen excuses aan bij Marokkaanse en Turkse jongeren vanwege 'niet-representatief onderzoek'

Geen categoriejun 30 2015, 18:00
Vanwege "serieuze tekortkomingen" in een onderzoek met uitkomst dat helft van Marokkaanse en Turkse jongeren Syriëgangers 'helden' vindt.
Vice-premier Lodewijk Asscher biedt geen excuses aan, aan de Marokkaanse en Turkse gemeenschappen in Nederland. Hij doet dat, nu een methodologische doorlichting van een onderzoek naar ISIS, de islam en radicalisering onder moslimjongeren, zou aantonen dat het onderzoek van de bewindsman "geen representatief beeld" schetst van de situatie:
Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de Turkse jongeren het niet 'verkeerd' vindt dat er door groeperingen uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen anders gelovigen of niet-gelovigen. Daarentegen was er onder de Turkse jongeren nauwelijks steun voor het door IS uitgeroepen kalifaat.
Verder bleek dat 90 procent van de Turkse jongeren vindt dat de strijders die het opnemen tegen Assad 'helden' zijn en dat de helft het een goede zaak vindt als Nederlandse moslims naar Syrië vertrekken om daar mee te doen aan de strijd.
Asscher heeft de uitkomsten van dat onderzoek destijds 'verontrustend' genoemd, maar zegt dat hij geen excuses hoeft aan te bieden, aangezien hij niet de uitvoerder van het onderzoek is geweest. Dat was Motivaction. Dit bedrijf wordt in de studie die Asscher heeft laten uitvoeren naar diens onderzoek, ervan beschuldigd onduidelijke termen te hebben gebruikt die niet voor elke jongere hetzelfde betekenen.
Dit bedrijf geeft desgevraagd aan nog steeds achter de vraagstelling te staan. Het onderzoek wordt nu opnieuw uitgevoerd, maar Motivaction beweert dat de uitslag - ongeacht de methodologie - anders zou zijn. Ten tijde van het eerste onderzoek zou de omvang van de bloederigheid van de daden van ISIS nog niet zo bekend zijn bij de doelgroep.
De onafhankelijke Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk kondigen in ieder geval aan tóch excuses van Asscher te gaan eisen. Ze vinden dat de minister onnodig gestigmatiseerd heeft:
https://twitter.com/tunahankuzu/status/615856414158884864
GroenLinks lijkt zich bij die oproep aan te sluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten