Deze mysterieuze sjeik bepaalt wie de nieuwe FIFA-president wordt. Of wordt hij het zelf?

Geen categoriejun 04 2015, 13:15
Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah is relatief onbekend, maar heeft enorme invloed in FIFA. Wie is hij?
Sinds de arrestatie van zeven FIFA-kopstukken en het daaropvolgende vertrek van Sepp Blatter zijn de ogen van de wereld gevestigd op de internationale voetbalbond. In de wandelgangen gonzen de geruchten over Blatters opvolger. Zou oud-topvoetballer Luis Figo de beste kans maken? Of zou de voormalige presidentskandidaat en Olympische Spelen-organisator Mitt Romney in de race zijn?
Iemand die een zeer grote rol speelt bij de beslissing over Blatters opvolging, is de Koeweitse sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah. In Koeweit was hij minister van olie, maar zijn meeste aandacht gaat uit naar sport. Hoewel sjeik Ahmad internationaal niet bekend is, is hij namelijk al 23 jaar actief voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zo is hij voorzitter van de machtige Association of National Olympic Committees en van de Olympic Council of Asia. Ook, en dat is misschien nog wel het belangrijkst, is hij voorzitter van de zogeheten "solidariteitscommissie" van het IOC. Deze organisatie distribueert jaarlijks meer dan 98 miljoen dollar onder verschillende nationale olympische comité's. Met geld komt macht, en het is dus logisch dat sjeik Ahmad een zeer invloedrijke man is in de sportwereld.
[caption id="attachment_112047" align="aligncenter" width="430" class=" "]Sjeik Ahmad bij een bezoek aan Maleisië Sjeik Ahmad bij een bezoek aan Maleisië[/caption]
In april dit jaar maakte sjeik Ahmad de overstap van het IOC naar FIFA toen hij door Sepp Blatter werd benoemd als lid van FIFA's uitvoerende comité. Sjeik Ahmad geldt als een trouwe bondgenoot van de omstreden, scheidende FIFA-voorzitter. Zo zorgde hij ervoor dat de Aziatische Voetbalfederatie niet haar steun zou verlenen aan de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, de uitdager van Blatter bij de FIFA-verkiezingen van afgelopen vrijdag. Op deze manier gaf hij een belangrijke bijdrage aan de overwinning van Blatter. Ook veroordeelde hij de vermeende "Amerikaanse invloed" in FIFA die tot de arrestaties van kopstukken zou hebben geleid, noemde hij Blatter "dapper" en wuifde hij de corruptiebeschuldigingen met betrekking tot het WK in Qatar van 2022 weg: die aantijgingen zouden racistisch zijn.
Die retoriek komt goed aan bij de Afrikaanse leden van FIFA, en met zijn koninklijke achtergrond heeft sjeik Ahmad ook grote invloed onder de Arabische landen. Als hij die landen te vriend weet te houden, zou sjeik Ahmad zelf weleens een zeer kansrijke poging voor het FIFA-voorzitterschap kunnen wagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten