Dijsselbloem: overleg met Griekenland mislukt

Geen categoriejun 27 2015, 21:10
Griekenland gaat volgende week waarschijnlijk bankroet omdat het zijn schuld aan het IMF niet kan afbetalen.
Oh, en de toekomst van Griekenland in euro is opeens bijzonder onzeker geworden:
De onderhandelingen van de Eurogroep over de redding van Griekenland zijn mislukt. De achttien andere ministers van Financiën willen niet verder praten met hun Griekse collega Varoufakis. Hij heeft de vergadering verlaten.
"Dat betekent dat er geen deal komt en dat Griekenland geen geld krijgt", zegt correspondent Arjan Noorlander. De overgebleven achttien ministers praten verder over hoe het nu verder moet en hoe de stabiliteit van de euro kan worden gewaarborgd.
De NOS-correspondent gaat verder:
"Ze moeten voorkomen dat de euro onderuit gaat. Ze willen het vertrouwen uitstralen dat de euro nog steeds een stabiele munt is en dat het Europese continent het nog steeds waard is om in te investeren."
Hoewel dit in de ogen van Dijsselbloem en veel andere Europese ministers van Financiën een flinke tegenvaller is zullen veel bevolkingen van eurolanden er hoogstwaarschijnlijk anders over denken.
Ondertussen is het natuurlijk afwachten op de volgende stappen van de Europese Unie. Het heeft er nog steeds alle schijn van dat de Grieken geloven dat het uiteindelijk wel goed komt, wat inhoudt dat de eurozone alsnog overstag gaat. Als we Dijsselbloem moeten geloven is de kans dat dit gebeurt bijzonder gering. Het mislukken van de onderhandelingen betekent namelijk dat Griekenland geen nieuwe lening krijgt en dat het zijn schuld aan het IMF niet kan afbetalen. Het vrijwel onvermijdelijke resultaat: Griekenland gaat bankroet.
Ondertussen zeggen de diverse ministers van Financiën van de eurolanden dat ze er alles aan gaan doen om de euro overeind te houden. De kans bestaat namelijk dat die munt nu instort doordat investeerders het vertrouwen in de eurozone verliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten