Dijsselbloem zegt interview af, met geruchten dat Tsipras naar Brussel vliegt voor Griekenlanddeal op allerlaatste moment

Geen categoriejun 30 2015, 16:00
Vandaag is de dag dat de deadline verstrijkt waarop Griekenland €1,7 miljard moet betalen aan het IMF. Zowel in de EU als in Griekenland gebeurt er nog het één en ander om dat af te wenden.
Jeroen Dijsselbloem heeft zojuist zijn wekelijkse interview met RTL Z afgezegd, waardoor speculatie op gang komt over de vraag of er momenteel niet tóch nog hard gewerkt wordt aan een deal voor Griekenland. Eerdere berichten waren dat Tsipras en zijn kabinet in conclaaf waren over een nieuwe deal die Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bedacht had, en gecommuniceerd aan de staf van de Griekse premier Alexis Tsipras. Laatstgenoemde zou zelfs op het vliegtuig naar België zijn gestapt om in Brussel hoogstpersoonlijk de laatste details uit te onderhandelen.
Ook komen er berichten binnen dat Griekenland een steunverzoek zou hebben ingediend bij het ESM, het noodfonds dat de eurolanden hebben opgetuigd om omvallende landen te helpen:
https://twitter.com/Reuters/status/615875403874467841
Of het echt tot een deal komt waarmee Griekenland de zogenaamde bailout kan verlengen, vraagt menigeen zich af. Vooraanstaand financieel journalist Peter Spiegel geeft in ieder geval aan dat de tijd wel bijzonder, bijzonder krap is:
https://twitter.com/SpiegelPeter/status/615869857863761921
Ook de Duitse bondskanselier Merkel is er nuchter over:
"This evening at exactly midnight central European time the programme expires. And I am not aware of any real indications of anything else," Merkel said at a news conference with Kosovo's prime minister.
Of Griekenland de IMF-deadline echt laat verstrijken moeten we nog even afwachten. Aangezien het IMF gevestigd is in Washington D.C. op de Amerikaanse oostkust, is die tijdzone leidend. Als het daar middernacht is, is Griekenland officieel een wanbetaler geworden. Dat is omgerekend naar onze tijdzone 6.00u morgenochtend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten