Terwijl Grieken de bankrekening leeghalen, bezoekt Tsipras president Poetin

Geen categoriejun 18 2015, 15:05
Met nog twaalf dagen op de teller totdat Griekenland officieel wanbetaler wordt, bereiden bevolking en regeringsleider zich alvast voor op wat komen gaat als er geen deal met Europa komt.
Griekenland en de internationale schuldeisers zijn alweer bijna vijf maanden aan het overleggen om tot een akkoord te komen. Sinds het socialistische Syriza de Griekse parlementsverkiezingen won, hebben beide partijen hun hakken in het zand gezet en wordt er onderhandeld om nog € 7,2 miljard in al toegezegd steun uitbetaald te krijgen.
De Grieken zeggen dat de internationale geldeisers van het IMF, de ECB en de EU 'onrealistisch' zijn en de Grieken het vel over de oren willen trekken. Maar de geldeisers zeggen simpelweg dat Griekenland gewoon niet genoeg gedaan heeft om de crisis te bezweren en eisen eerst meer actie. Met nog maar twaalf dagen te gaan totdat een bedrag van €1,5 miljard dat Athene schuldig is aan het IMF opeisbaar wordt, zijn velen alvast aan het voorbereiden voor wat er gebeurt als er voor die tijd geen deal gesloten wordt.
Zo is de Griekse bevolking druk bezig de bankrekeningen te legen:
Inwoners van het land hebben alleen woensdag al bijna een miljard euro van hun rekening gehaald. Die flappen worden waarschijnlijk voorlopig in een oude sok bewaard. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt donderdag. In totaal hebben de Grieken dit jaar al voor bijna €30 miljard van hun rekeningen gehaald, zo maakte de Griekse centrale bank gisteren al bekend. De sfeer in het land wordt steeds koortsachtiger [...].
Maar niet alleen de bevolking zet zich schrap: ook premier Alexis Tsipras kijkt alvast over de grenzen heen of hij niet elders financiële steun kan krijgen. Vandaag bezoekt de Griek het Russische St. Petersburg en zal ook president Poetin persoonlijk ontmoeten:
Terwijl de Europese ministers van Financiën vandaag opnieuw een verwoede poging doen de Griekse crisis te bezweren brengt premier Tsipras doodleuk een tweedaags bezoek aan Rusland.
Tijdens zijn bezoek aan Sint-Petersburg staat ook een uitgebreid gesprek met de Russische president Poetin gepland.
Het is algemeen bekend dat de Grieken pro-Russischer zijn dan de meeste andere delen van Europa. Het is mogelijk dat Poetin die houding beloont door leningen voor Athene uit te schrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten