13-jarige Lisa Tuk werd erin geluisd door nepaccount op Facebook

Geen categoriejul 27 2015, 10:40
De jongen op deze foto zou Lisa benaderd hebben op Facebook. Helaas is er één probleem: dat heeft hij helemaal niet gedaan.
Op de dag van haar vermissing dacht de 13-jarige Lisa Tuk contact te hebben op Facebook met ene Daniël Jambers. Deze jongen zou geïnteresseerd zijn geweest in haar - en zij in hem. De twee spraken met elkaar op de chat, en leken het reuze-gezellig te hebben.
Dat zeggen haar ouders.
Helaas is er één probleem: uit onderzoek blijkt dat Daniël Jambers helemaal niet bestaat. De foto is niet van ene Daniël uit Rotterdam, maar van ene Cris Brady Good Stephens. Deze Amerikaasne jongen post regelmatig foto's van zichzelf op Instagram. Hij woont in de buurt van San Diego.
Screen Shot 2015-07-27 at 11.46.01
De Telegraaf legt uit dat dit soort dingen vaker gebeuren. In sommige gevallen is de werkelijke Facebook-gebruiker geen jongen, maar een oudere jongeman. Ook maken loverboys gebruik van dit soort middelen om meisjes te werven. Geen wonder dus dat Lisa's ouders zich grote zorgen om haar maken.
Ondertussen heeft de krant voor wakker Nederland advies voor andere ouders die zich zorgen maken om de online vrienden van hun kinderen:
Hoe kun je als ouders in enige mate vinger aan de pols houden? Eén van de manieren waarop je erachter kunt komen of een Facebook account echt of nep is, is door een 'reverse image search' te doen. Download bijvoorbeeld een profielfoto van de gebruiker en upload deze in Google Afbeeldingen.
Ook is het belangrijk om met je kinderen te praten over dit soort zaken. Het is dus van het grootste belang dat je een goede relatie met ze hebt en dat ze het gevoel hebben dat ze alles tegen je kunnen zeggen, waaronder het hebben van mogelijke internet-vriendjes of -vriendinnetjes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten