70-jarige oma zet nieuw record op ultramarathon: 160 kilometer in één weekend

Geen categoriejul 03 2015, 21:00
Deze superoma heeft de supermarathon met succes gelopen.
Een 70-jarige grootmoeder uit Spokane Valley is de eerste vrouw van over de 70 die de ultramarathon van Western States met succes heeft gelopen. Gunhild Swanson had het lastig, maar ze kwam nog net op tijd binnen: zes seconden voor de klok werd stilgezet om precies te zijn.
De ultramarathon duurt twee dagen. Participanten leggen in totaal iets meer dan 100 mijl af, oftewel 160 kilometer. Een gewone marathon is 42 kilometer. Deze race is dus bijna vier keer zo lang.
Het is dus ongelooflijk knap dat iemand eraan begint en vervolgens nog finisht ook, maar dat geldt al helemaal als de hardloper in kwestie maar liefst 70 jaar oud is.
In een interview met de Huffington Post liet Gunhild nadien weten:
"Ik ging ervan uit dat dit mijn laatste kans was omdat, zoals je weet, alles moeizamer en langzamer gaat als je ouder wordt."
Hoewel het een prestatie van formaat is kwam het niet helemaal als een verrassing. Gunhild doet namelijk al vijf decennia mee aan hardloopwedstrijden. Deze specifieke wedstrijd had ze al twee keer eerder gelopen: één keer toen ze ergens in de 50 was en één keer toen ze 60 jaar oud was. Zodoende werd er ernstig rekening mee gehouden dat ze het dit keer ook zou redden.
Dat bleek dus te kloppen, hoewel het wel op het nippertje was. Als Gunhild 7 seconden later de finish had bereikt had haar uitslag namelijk niet geteld.
Hoewel ze erg trots op zichzelf is neemt Gunhild niet veel tijd om hiervan bij te komen. Later dit jaar doet ze namelijk mee aan de marathon van Hawaii. Wel laat ze weten dat ze deze specifieke ultramarathon voortaan niet meer zal lopen; het is gewoon te zwaar.
"Ik blijf zo lang als ik kan hardlopen. Het is mijn leven. Het is mijn levensstijl. Het is wat ik doe."
Ik zou zeggen: driewerf hoera en ongelooflijk veel respect. Wat een sterke dame!
[video width="854" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Gunhild-Swanson-beats-the-clock-by-6-seconds-480p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten