80 procent van de Nederlanders: 'Comazuipers moeten meebetalen aan hulp'

Geen categoriejul 29 2015, 14:00
Jongeren die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis omdat ze te veel hebben gedronken moet in ieder geval een deel van de kosten zelf betalen.
Dat vindt ruim 80 procent van de Nederlanders, aldus het CBS. En dat is niet alles. Ook mensen die willen stoppen met roken zouden dat geheel of gedeeltelijk zelf moeten bekostigen:
Nederlanders zijn niet alleen weinig solidair met comazuipers. Een ruime meerderheid van acht op de tien volwassenen vindt tevens dat de kosten voor hulp bij het stoppen met roken geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn.
Daar staat tegenover dat een ruime meerderheid vindt dat mensen die aan depressie lijden of psychische hulp nodig hebben na het overlijden van een dierbare op de hulp van de gemeenschap moeten kunnen rekenen.
Over een eigen bijdrage bij andere zorgkosten, zoals een dieetadvies, een reageerbuisbevruchting of een rollator, zijn de meningen wat meer verdeeld, aldus het CBS.
Opmerkelijk is dat de antwoorden voor een groot deel afhankelijk zijn van de levensstijl van de ondervraagden zelf. Zo vindt 34% van de rookverslaafden dat ze financieel geholpen moeten worden. Slechts 17% van de niet-rokenden is het daarmee eens.
Er is één uitzondering: ouderen vinden dat mensen die een rollator moeten hebben wél om een eigen bijdrage gevraagd moeten worden, jongeren vinden juist van niet.
Screen Shot 2015-07-29 at 12.02.09
De kans is groot dat mensen op termijn meer zelf zullen moeten betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten