Als jongen moest hij vluchten voor de nazi's. Dat inspireerde hem om nu anderen te helpen in de strijd tegen ISIS

Geen categoriejul 16 2015, 9:28
Als Jood moest hij in 1938 ontsnappen aan de nazi's. Nu helpt hij christenen te vluchten voor ISIS.
De Britse Lord Weidenfeld heeft een bijzonder levensverhaal. Inmiddels is hij 95 jaar oud, dus is het geen verrassing dat hij veel heeft meegemaakt, maar Weidenfeld ziet zijn levensverhaal als inspiratie om anderen te helpen. Weidenfeld werd geboren in Wenen. Toen hij op de middelbare school zat, werd Oostenrijk deel van Nazi-Duitsland, wat de situatie voor Joden in het land drastisch verslechterde. Weidenfeld besefte dat hij zo snel mogelijk uit Oostenrijk moest vertrekken.
Gelukkig kreeg hij hulp van Britse christenen die het als hun plicht zagen om mensen in nood te helpen. Ze zorgden dat Weidenfeld kon vluchten naar het Verenigd Koninkrijk om een nieuw bestaan op te bouwen. Omdat hij alles had moeten achterlaten in Wenen, gaven ze hem ook kleding en zorgden ze dat hij huisvesting kon vinden. Mede dankzij de hulp die hij van zijn christelijke weldoeners had gekregen, kon Weidenfeld al snel een succesvol bestaan opbouwen in zijn nieuwe land.
[caption id="attachment_115149" align="aligncenter" width="634"]Screen Shot 2015-07-16 at 09.24.42 In Engeland bouwt Weidenfeld een nieuw bestaan op[/caption]
Na zijn aankomst in het Verenigd Koninkrijk kon Weidenfeld aan de slag bij de BBC. Al snel groeide hij uit tot presentator en kreeg hij een wekelijkse column. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij een zeer succesvolle uitgeverij, waarmee hij zijn fortuin vergaarde. In de jaren '70 werd Weidenfeld zelfs benoemd in het Britse Hogerhuis, waarmee hij recht heeft op de titel 'Lord'.
Lord Weidenfeld heeft altijd hard gewerkt, maar hij heeft ook altijd beseft dat hij zijn bestaan mede te danken heeft aan de vrijgevige christenen die ervoor zorgden dat hij naar het Verenigd Koninkrijk kon komen. Daarom was hij, net als vele anderen, zeer geschokt toen hij hoorde van de massale gruweldaden die ISIS in Syrië en Irak begaat tegen christenen. Weidenfeld besefte dat hij iets kon doen om de vervolgde Arabische christenen te helpen, en voelde dit als zijn plicht: christenen hadden hem immers ook geholpen:
"Ik had een schuld terug te betalen. Quakers en andere christelijke stromingen hebben veel Joodse kinderen naar Engeland gebracht. Het was een fantastische actie, en wij Joden moeten dankbaar zijn en iets terugdoen voor de bedreigde christenen"
Daarom is het Weidenfeld Safe Havens Fund opgericht, dat bedreigde christenen naar veilige havens brengt. Vorige week vloog het eerste privévliegtuig met 150 Syrische christenen naar Polen, waar de vluchtelingen zullen worden gehuisvest en 12 maanden lang een uitkering krijgen, volledig op kosten van Lord Weidenfelds noodfonds.
Heel mooi dat Lord Weidenfeld is geïnspireerd door de christenen die hem redden, om nu zelf zijn steentje bij te dragen aan het redden van christenen. Laten we hopen dat hij veel Syrische christenen kan redden van de ISIS-terreur. Een inspirerend voorbeeld van iemand die zijn dankbaarheid omzet in daden, en actief probeert te werken aan een mooiere wereld voor zijn medemensen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten