Basisscholen: Heelys schoenen met wieltjes gevaarlijk!

Geen categoriejul 16 2015, 7:30
Schoenen met wieltjes in de hak, dat zijn Heelys. Ze zijn populair omdat kinderen erop kunnen rollen. Maar scholen waarschuwen voor deze schoenen omdat ze onveilig zijn.
De Heelys zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar werden de sneakers met wieltjes jaren geleden al populair. De bedenker, Roger Adams, liet zich inspireren door kinderen op skateboards en rolschaatsen. Hij opende een paar sportschoenen en stopte wieltjes in de hak. Met de Heelys kunnen kinderen gewoon lopen. Verplaatsen zij hun gewicht naar achteren, dan kunnen zij rollend verder gaan. Dat lijkt sterk op skaten. Inmiddels hebben 30.000 Nederlandse kinderen de sneakers met wieltjes. Verkopers in ons land verwachten een nog grotere stijging van dit aantal.
Basisscholen zijn helemaal niet blij met de populariteit van de Heelys. De wieltjes laten sporen op de vloer achter. En, belangrijker: regelmatig gebeuren er nare ongelukken met de schoenen. Zo verliezen kinderen makkelijker hun grip en evenwicht als ze op deze schoenen naar beneden gaan. Op dat moment vallen ze bijvoorbeeld van de trap, iets dat vaak gebeurt op scholen. Sommige basisscholen hebben de Heelys zelfs al verboden.
De Prins Floris Basisschool in Papendrecht besteedde in hun nieuwsbrief aandacht aan de sneakers met wieltjes en waarschuwen ouders voor de gevaarlijke situaties die hiermee ontstaan. De meeste scholen zien daarom liever dat ouders veilige schoenen kopen voor hun kinderen. Met de oproep voor veilige kinderschoenen willen de basisscholen dan ook het aantal ongelukken in schoolgebouwen drastisch verminderen.
Bekijk hieronder een “How to Heely” video van Heelys.
https://www.youtube.com/embed/YcXXhYBsw5Y
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten