Crowdfundactie voor Brabantse agent die arrestant in de been schoot brengt €9000 op

Geen categoriejul 15 2015, 21:00
De rechter veroordeelde een 44-jarige agent tot het betalen van een boete van € 4000, maar het internet is het niet zo eens met de juridische autoriteiten.
Bij een aanhouding in 2012 heeft een politie-agent geschoten op een verdachte, die daarbij in z'n been werd geraakt. Dat leidde vervolgens tot een rechtzaak die gisteren uitmondde in een uitspraak: de agent moet maar liefst € 2.351,05 aan schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Ook wordt hem een boete opgelegd die hij aan de Staat moet betalen: zo'n slordige €1.500.
Niet iedereen is het eens met deze uitspraak. Weblog GeenStijl, bijvoorbeeld. Zij steunen de agent openlijk en zijn een crowdfundactie begonnen, om de boete van de man te vergoeden.
Het weblog schrijft:
Alleen in Nederland kan een agent veroordeeld worden voor het vangen van een boef. Een 44-jarige agent uit Veghel moet 2500 euro SCHADEVERGOEDING betalen omdat hij een vluchtende inbreker in zijn been schoot. De agent zou volgens de D66-rechter die hem veroordeelde 'zijn ambtsinstructie hebben overtreden.' Wegrennend boeventuig met één welgemikte kogel in het been schieten, misdaad stoppen en een inbreker voor langere tijd "arbeidsongeschikt" maken: dat MAG de politie in Nederland dus helemaal niet!
Nou is de politie niet altijd onze beste vriend, maar dit slaat echt helemaal nergens op. Agenten moeten gewoon boeven kunnen vangen zonder het risico om daar achteraf voor bestraft te worden. Daarom doet GeenStijl een beroep op haar reaguurders:
GEEF GUL EN WIJ BETALEN DIE AGENT ZIJN GELD TERUG!
Rond het avonduur hadden al zo'n duizend mensen geld overgemaakt en de teller gaf al spoedig zo'n slordige €9000 aan En dat maakt de tongen los, want niet iedereen is te spreken over de actie. Een medewerker van advocatenkantoor Spong toont zijn afschuw:
https://twitter.com/advocaatsmeets/status/621320394214109184
En ook hoofredacteur van het linkse weblog Sargasso vindt de crowdfunding niet zo'n prettig idee. Hij meent dat het de rechtstaat aantast:
https://twitter.com/steeph/status/621338041634947073
In totaal was de boete dus iets meer dan €3700. Als het volledig opgehaalde bedrag inderdaad aan de man wordt uitgekeerd, houdt hij nog duizenden euro's over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten