ISIS pleegt aanslag in Turks grensstadje; 27 doden, honderden gewonden

Geen categoriejul 20 2015, 15:00
In een Turkse stad vlakbij de Syrische grens heeft een bloedige aanslag plaatsgevonden. Tientallen mensen kwamen om. Vermoedelijke daders: ISIS.
Turkije is vandaag opgeschrikt door een terroristische aanval. In het stadje Suruç vond een grote explosie plaats waarbij tientallen mensen, vooral Koerden, om het leven kwamen:
De ontploffing vond buiten plaats bij een cultureel centrum in de overwegend Koerdische stad, op 10 kilometer van de grens met Syrië. Volgens ooggetuigen was op dat moment een bespreking aan de gang in het centrum, waar zich ten minste 300 leden van een socialistische jeugdgroepering hadden verzameld. Zij verbleven in Suruç in afwachting van hun overgang naar Kobani, waar ze wilden helpen de stad te heropbouwen.
Kobani ligt op een steenworp afstand van Suruç, aan de andere kant van de Turks-Syrische grens. De stad is hevig bevochten tussen Koerdische strijdkrachten - waaronder de Turks-Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG - en ISIS. Uiteindelijk wonnen de Koerden, maar ISIS laat de stad niet met rust: de stad blijft geteisterd worden door bomaanslagen en tijdelijke heroveringen die steeds opnieuw door Koerdische strijdrkachten gepareerd moeten worden.
Vanuit de Nederlandse politiek is er in ieder geval al een reactie van onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes. Hij ziet in deze 'wraakactie van IS' het bewijs dat de terroristische organisatie zich niet aan grenzen houdt. Nederland bombardeert stellingen van de groep momenteel alleen in Irak; Bontes wil dit uitbreiden naar Syrië. Partijen als de VVD en het CDA daarvoor te porren, maar tot dusverre heeft een Kamermeerderheid altijd gevonden dat er geen toereikend volkenrechtelijk mandaat ligt voor die militaire interventie:
https://twitter.com/Louis_Bontes/status/623106417118064640
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten