Rutte geeft toe: 'In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in'

Geen categoriejul 13 2015, 12:00
De geplande nieuwe steun aan Griekenland betekent feitelijk dat de premier een verkiezingsbelofte inlevert om de eurozone intact te houden.
Dat zegt Rutte zelf, tenminste:
Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. „In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in”, zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd.
"Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden," aldus de VVD'er. "Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het."
Hij zei verder dat het een "slechte zaak" is dat hij de belofte moet breken, maar denkt dat het 't wel waard is. Volgens hem zal de nieuwe hulp Nederland namelijk niet raken in diens begroting. Er hoeft dus niet bezuinigd te worden.
De reden is dat Nederland gebruik zal maken van het geld dat de regering al in het Europees reddingsfonds (het EMS) heeft gestort. Daarom vindt Rutte het te verdedigen dat hij zijn verkiezingsbelofte inlevert.
Daar komt bij dat "niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen." Met andere woorden, de omstandigheden waren dusdanig veranderd dat hij eigenlijk geen andere keus had - niet als hij de eurozone overeind wilde houden, tenminste.
Ook zei de premier dat het om een "verschrikkelijk grote som geld gaat": 80 miljard euro. De komende dagen en weken zullen de Europese regeringsleiders dat bedrag een beetje omlaag proberen te krijgen, maar het is zeer de vraag of dat lukt omdat de situatie in Griekenland met de dag erger wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten