Turkije beschiet nu ook Koerdische strijders die vechten tegen ISIS

Geen categoriejul 27 2015, 13:00
Het begint langzamerhand enigszins onoverzichtelijk te worden.
Hoewel het al langer bekend was dat Turkije niet alleen ISIS zou aanvallen, maar ook de PKK - een Koerdische terroristische en marxist-leninistische organisatie die een onafhankelijk Koerdistan wil oprichten - is Ankara gisteravond verder gegaan dan menigeen voor mogelijk hield. Turkse tanks zouden namelijk Koerdische strijders onder vuur hebben genomen terwijl die aan het vechten waren tegen... ISIS.
Volgens ingewijden zijn strijders van de Koerdische YPG én van gematigde Syrische rebellen gewond geraakt bij de aanval die zondagavond plaats zou hebben gevonden bij Zur Maghar en een ander dorp.
Daarnaast heeft Turkije opnieuw terroristen gearresteerd. Sommigen van hen zouden actief zijn voor ISIS, anderen voor de PKK.
Turkije ontkent volgens het Franse persbureau de AFP achter de aanval op de Koerden te zitten. Die laatsten denken daar blijkbaar anders over.
De spanning is ondertussen te snijden in Turkije. Veel mensen verwachten aanslagen van zowel ISIS als de PKK, beide uit wraak. Historisch gezien heeft de PKK veel meer schade aangericht in Turkije, wat dan ook de reden is dat Turken daar over het algemeen meer mee bezig zijn.
Daar staat tegenover dat de PKK tegenwoordig eigenlijk geen grootschalige terroristische aanvallen uitvoert. Dit in tegenstelling tot ISIS; die organisatie vermoordde onlangs 32 jongeren toen ze van plan waren om af te reizen naar Kobani om dat stadje opnieuw op te bouwen. Als gevolg is het Turkse publiek nu enigszins verdeeld over welke organisatie eerst kapot moet worden gemaakt. Oude nationalisten neigen ernaar om de PKK te willen vernietigen, terwijl de oppositie en gematigde Turken ISIS een grotere bedreiging vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten