Hoera! De leeuw keert terug naar Rwanda, en dat ziet er precies zo magnifiek uit als je zou hopen

Geen categoriejul 07 2015, 16:32
Twintig jaar geleden vond in Rwanda een gruwelijke genocide plaats. Nu maakt de koning van de savanne zijn terugkeer.
Rwanda staat bij velen in het geheugen gegrift als het land waar de gruwelijke genocide door Hutu's op Tutsi's plaatsvond. Dat honderdduizenden mensen het leven lieten, is bekend. Minder mensen weten dat ook veel dieren het slachtoffer werden van de gewelddadigheden.
Honderdduizenden vluchtelingen zochten hun toevlucht in natuurreservaten waar leeuwen leefden, en veel leeuwen werden verdreven of gedood door vluchtelingen die hun familie en vee wilden beschermen. Sinds 1994 zijn leeuwen in het Afrikaanse land dus uitgestorven.
1280px-Lion_cub,_Masai_Mara,_Kenya
Maar daar is nu verandering in gekomen: vanuit Zuid-Afrika zijn zeven leeuwen overgevlogen naar Rwanda zodat deze dieren er als vanouds weer zullen leven en zich voortplanten. Vijf vrouwtjes en twee mannetjes gaan nu weer in het natuurreservaat in Rwanda wonen, en de hoop is natuurlijk dat zij grote leeuwenfamilies zullen stichten!
1024px-Lion_lying_1
Dat er weer leeuwen in Rwanda zullen gaan jagen en leven is goed voor de wereldwijde leeuwenpopulatie, die onder druk staat. Veel Afrikanen geloven dat de botten van leeuwen een geneeskrachtige werking hebben en jagen daarom op de grote kat. In het Akagera-park in Rwanda krijgen de leeuwen een veilig gebied waar voldoende eten beschikbaar is, zodat ze zich hopelijk snel zullen vermeerderen. Maar dat is niet het enige voordeel, de komst van de leeuwen is namlijk ook ideaal om het toerisme een flinke impuls te geven! Niet alleen de leeuwen, ook de Rwandese bevolking is er dus bij gebaat.
De beheerder van het natuurreservaat is dolblij met de leeuwen:
"Zonder de leeuwen was het alsof ik een hand met maar drie vingers had. Nu heb ik er vier!"
Vier vingers? Dat is nog niet compleet. En dat klopt: het plan is namelijk om ook bedreigde neushoorns een thuis te geven in Rwanda. De parkbeheerder weet het mooi te verwoorden:
"Met neushoorns erbij, is mijn hand compleet."
Wat een mooi nieuws. Niet alleen worden met uitsterven bedreigde leeuwen op deze manier gered, ook kunnen de Rwandezen zelf wat bijverdienen omdat het toerisme wordt gestimuleerd. Op die manier is iedereen beter af. Dat is toch prachtig?
En na het bekijken van deze foto's zal iedereen het met me eens zijn: Deze mooie dieren verdienen een goede toekomst. Gelukkig dragen de Rwandezen daar hun steentje aan bij!
1280px-Pair_of_lions_v2
1280px-Namibie_Etosha_Lionceaux_01
1280px-Lion_cub_with_mother
Meer leeuwenfoto's op de volgende pagina!
1024px-Lion_pair
1280px-Lion_cubs_Serengeti
800px-Lion_pair2
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten