Ze wilde dolgraag een balletdanseres worden, maar kreeg te horen dat ze er niet goed uitzag. Nu slaat ze terug

Geen categoriejul 01 2015, 14:00
Als je iets écht wil en er helemaal voor gaat kun je meer bereiken dan iedereen - jezelf incluis - voor mogelijk houdt.
Dat bewijst Misty Copeland, een professionele ballerina die haar hele leven werd verteld dat ze nooit een pro kon worden.
Misty begon ging op haar 13e op ballet. Dat is veel ouder dan de meeste ballerina's, die over het algemeen beginnen als ze werkelijk nog kleine meisjes zijn (die nog maar net kunnen lopen). Daardoor had ze een behoorlijke achterstand op haar ballet-maatjes.
De balletschool waar ze begon was een zogenaamde Boys & Girls Club - een 'school' waar zowel jongens als meisjes sporten met elkaar konden beoefenen. Niemand in de balletwereld nam dat serieus.
Sterker nog, omdat ze er anders uitzag dan andere balletdanseressen - groter, gevormder, langer - kreeg Misty te horen dat ze totaal ongeschikt was voor ballet. Toen ze zich aan wilde melden bij een echte balletschool kreeg ze meteen een brief terug: niet goed genoeg, je ziet er niet uit als een ballerina. Zoek maar een andere hobby.
not good enough
Het meest aparte aan Misty's begindagen is dat ze niet op balletschoentjes danste, maar op haar sokken. Ze had namelijk geen schoenen voor deze sport. Dan maar zo.
Hoewel Misty dag en nacht trainde en er alles aan deed om zo slank mogelijk te blijven (niet alleen dun, maar ook minder breed in de schouders, etc.), bleef men aan haar twijfelen. Uiteindelijk had al de negativiteit zelfs impact op haar zelfvertrouwen: zelfs nadat ze, in 2004, lid werd van het National Ballet Theatre, was ze bang dat ze nooit een hoofdrol in een balletvertoning zou krijgen. Ze legt uit in haar biografie:
"My fears are that it could be another two decades before another black woman is in the position that I hold with an elite ballet company. That if I don't rise to principal, people will feel I have failed them."
all wrong
Met andere woorden, ze vreesde dat het - na haar - letterlijk decennia zou duren voordat een andere zwarte balletdanseres in haar positie zou komen; waar ze in ieder geval uitzicht heeft op een betere rol.
Jaar na jaar nam de druk op Misty toe. Ze werd ouder, maar was nog steeds geen 'leider' in de balletwereld. Ze deed er alles voor, maar haar echte doorbraak kwam er maar niet.
Tot nu:
Ja, Misty is eindelijk gepromoveerd en weet dat alle ogen vanaf nu altijd op haar gericht zijn. Ze is niet alleen een professionele ballerina, maar een prominente ballerina die de belangrijkste rollen in voorstellingen krijgt.
Hieronder een filmpje over Misty. Ook ziet u haar daar - op schitterende wijze - dansen.
[video width="854" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Misty-Copeland_-The-cover-girl-for-a-new-kind-of-ballet-480p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten