Dakloze man weigerde te bedelen. Daarom bedacht hij een schitterende manier om eerlijk geld te verdienen en tegelijk anderen te helpen

Geen categorieaug 31 2015, 10:17
Ontmoet Philani Dladla, een man die als dakloze in Johannesburg zijn hele leven op de schop zette en nu een voorbeeld is voor ons allen.
Als kind vond Philani het ge-wel-dig om boeken te lezen. Natuurlijk 'moest' hij dat doen voor school, maar in zijn vrije tijd zat hij ook altijd met zijn neus in boeken. Het was voor hem puur vermaak - en hij leerde er ook nog eens van.
Helaas verhuisde Philani later van zijn geboorteplaats KwaZulu Natal naar Johannesburg. Ik noem dat 'helaas' omdat hij daar vrij snel aan de drugs raakte en nam ontslag. Het gevolg? Hij werd dakloos en had geen cent te makken.
"Ik nam ontslag en kon mijn huur niet meer betalen - ik raakte alles kwijt. Toen ik op straat leefde zag ik hoeveel bedelaars er waren die gratis en voor niets geld kregen van anderen. Ik bedacht me dat ik anders kon zijn en mensen iets kon geven waar ze iets aan hadden - zoals een boek of een boekrecensie - in ruil voor hun geld."
En dus begon Philani boeken tweedehands boeken te verkopen. Hij deed dat echter op een heel innovatieve wijze: de prijs van de boeken hing af van de kwaliteit. Hij las alle boeken zelf. Vond hij ze niets dan vroeg hij er minder dan een euro voor. Vond hij ze wél goed, dan vroeg hij een euro'tje of zes.
Als hij boeken aan de man probeerde te brengen legde hij potentiële klanten uit waar ze over gingen, hoe ze geschreven waren, en wat ze ervan konden leren. Niet geheel verrassend ging de verkoop behoorlijk goed: mensen vonden het geweldig om op die manier een goed boek te kopen. De verkoper wist immers waar hij het over had.
"Door middel van zelfmotivatie en heel veel zelf-hulp boeken besloot ik om drugsvrij te worden. Maar ik wilde niet alleen mezelf helpen, maar andere daklozen ook. Daarom kocht ik iedere dag brood en soep voor andere daklozen in plaats van drugs voor mezelf. Toen ik de dankbaarheid in hun ogen zag werd ik alleen maar gemotiveerder om dit te blijven doen. Op dat moment wist ik: ik wil nooit meer aan de drugs raken."
Ook besloot Philani om zijn liefde voor boeken te delen met arme kinderen. Hij zette een 'boek-lees club' op in een lokaal park waar kinderen na schooltijd konden komen om te lezen terwijl ze op hun ouders wachtten die natuurlijk aan het werk waren.
Screen Shot 2015-08-31 at 11.11.20
"Ik gaf ze boeken op de voorwaarde dat ze, als ze de boeken uit hadden, terug zouden komen om me te vertellen wat ze ervan vonden. Er zijn enkele kinderen die en boek accepteren en vervolgens nooit terugkomen, maar daar laat ik me niet door demotiveren, omdat ik weet dat er veel kinderen zijn die ze wel op prijs stellen en de kennis uit de boeken gebruiken om te strijden tegen armoede."
Hij gaat verder:
"Te veel kinderen raken de weg kwijt na hun schooltijd. Veel van hen raken aan de drugs of worden criminelen. Ik wil dat veranderen. We lezen niet alleen samen - we spreken ook met elkaar over onze hoop, dromen en uitdagingen, en we steunen elkaar in een poging om deze dromen te verwezenlijken."
Philanis werk heeft heel Zuid-Afrika en zelfs de rest van de wereld geïnspireerd. Er is zelfs een documentaire over hem gemaakt door een Zuid-Afrikaanse zender:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/08/South-Africas-Pavement-Bookworm-360p.mp4"][/video]
.
Ook heeft Philani een website opgezet waar mensen zijn werk kunnen steunen door boeken te doneren of door een kind van zijn club te steunen. De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, heeft Phinali uitgenodigd bij het parlement, om te spreken over zijn goede werk. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een ware held; ook al omdat hij geen excuses accepteert van arme mensen, alleen oplossingen. "Het ligt niet aan je achtergrond, armoede of problemen, maar aan je eigen keuzes," zegt hij daarover.
Wat een geweldige vent!
Vorig jaar hield Philani een TedX speech:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten