De paus komt bij hen op bezoek. Daarom doen deze gevangenen iets bijzonders

Geen categorieaug 25 2015, 16:28
Hoewel ze in de gevangenis zitten, blijven ze positief.
Eind september zal paus Franciscus een bezoek brengen aan de Amerikaanse stad Philadelphia. Zoals we inmiddels van deze paus gewend zijn, heeft zijn bezoek een verrassend element: De leider van de Rooms-Katholieke kerk zal een bezoek brengen aan een gevangenis. Één van de gevangenen zegt:
"Eerst vond ik het nogal vreemd, eerlijk gezegd. Waarom komt hij naar een gevangenis? Maar toen besefte ik dat hij naar de gevangenis komt om te laten zien dat niet iedereen in de gevangenis een slecht mens is, en dat gevangenen ook hoop nodig hebben – net als iedereen"
De gevangenen zijn zeer vereerd met het hoge bezoek, en zijn van plan om de paus in stijl te ontvangen. Daarom hebben ze een bijzonder welkom bedacht: Ze zijn al wekenlang bezig om een prachtige houten troon voor de religieuze leider te maken.
De troon is ontworpen door Anthony Newman. Hij is de directeur van PhilaCor, een programma dat gevangenen vaardigheden aanleert die ze kunnen gebruiken om weer te integreren in de maatschappij wanneer ze hun straf hebben uitgezeten. Één van die vakken die gevangenen kunnen leren is houtbewerking, en laat hout nu een uitstekend materiaal zijn voor een mooie troon.
Screen Shot 2015-08-25 at 16.03.11
De gevangenen die aan de troon werken zijn erg trots op hun creatie:
"Het maakt me heel blij om te weten dat je iets maakt voor zo'n beroemd persoon die naar deze stad komt. En vooral dat iedereen de kans krijgt om te zien wat we hier leren. Ik heb slechte beslissingen gemaakt waardoor ik in de gevangenis ben beland, maar ik ben erg dankbaar dat ik iets kan teruggeven aan de maatschappij en dat ik een beter mens ben wanneer ik mijn straf heb uitgezeten"
Screen Shot 2015-08-25 at 16.03.18
De gevangenisdirecteur is ook erg in haar nopjes met het bezoek van de paus:
"In gevangenissen zijn mensen meestal op hun dieptepunt beland. En de paus zoekt naar hoop, hij probeert mensen hoop te geven. En als hij de mensen hier, die op hun dieptepunt zijn, hoop kan geven, dan is het een enorm voordeel voor de maatschappij"
Overigens zijn er ook mensen die kanttekeningen plaatsen bij het gevangenisbezoek van paus Franciscus. Wilfredo Rojas heeft meerdere brieven geschreven aan het Vaticaan met het verzoek of Franciscus ook aandacht wil besteden aan de families van moordslachtoffers. Zijn eigen zoon werd in januari vermoord op straat.
"We vinden het fantastisch voor gevangenen en hun familie – hij toont genade voor gevangenen – maar we willen graag een gebalanceerde benadering voor families van moordslachtoffers. Wij zijn ook veroordeeld, tot levenslang verdriet"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten