Debat Republikeinen: "Donald Trump is afgegaan"

Geen categorieaug 07 2015, 11:00
Experts zijn niet onder de indruk van het optreden van Donald Trump.
Hoewel Donald Trump de afgelopen weken behoorlijk is gestegen in de peilingen was bijna niemand te spreken over zijn optreden gisteravond bij het eerste Republikeinse debat. De miljardair was, aldus deze experts, niet in staat om zich te verweren tegen allerlei soorten kritiek.
Columnist en Fox News-analyst Charles Krauthammer concludeerde nadien:
The real story is the collapse of Trump in this debate. I thought this, before I saw the Luntz group but I think it is reinforced. The fact is he was out of place. When you think about it, when he's free form, when he's uninterrupted, when he can do the flag of ideas, when he can go on his own and ramble, he is entertaining, he is sharp, and he's actually amusing. But here when he was controlled and in a tight setting, he was lost for most of the debate. And I think it showed that he was in a group of professional politicians whom he mocks, and yet they as a group, individually, were able to handle it and to be sharp and persuasive most of the time, but they left him out in the cold.
Met andere woorden: Trump geeft de hele tijd af op 'professionele politici,' maar was niet in staat om op een sterke manier het debat aan te gaan met hen. Dit in tegenstelling tot een andere outsider, Carly Fiorina, die het volgens vriend en vijand bijzonder goed deed in het debat voor minder populaire kandidaten dat vier uur voor het 'echte' debat plaatsvond.
Ondertussen deden twee kandidaten die voor het debat ergens in het midden stonden het bijzonder goed in het debat voor de grote jongens: Ted Cruz en Mike Huckabee werden uitgeroepen tot de grote winnaars van de avond door een zogenaamde focus-groep van Frank Luntz. Deze focus-groep wordt als gezaghebbend gezien; ze delen niet alleen hun mening na het debat, maar ze worden ook in de gaten gehouden tijdens het debat, waardoor analyst Luntz kan zien hoe ze reageren op bepaalde zinnen van de kandidaten. Telkens weer bleek dat Huckabee en Cruz hoge ogen gooiden bij hen.
Deze focus-groep was het eens met experts als Krauthammer dat Trump een bijzonder slechte avond had. Veel leden van de focus-groep waren voor het debat begon een fan van de miljardair. Achteraf waren ze een totaal andere mening toegedaan. "Hij was gemeen, hij was boos, hij had geen ideeën, hij was bombastisch." Een ander lid van de focus-groep zei: "Ik had verwacht dat hij presidentieel zou zijn, maar dat was hij niet."
Ondertussen viel Jeb Bush, het jongere broertje van George W. Bush, tegen. Dat liet CNN weten na het debat. Volgens de nieuwszender ontbrak het hem aan zelfvertrouwen en leek hij nerveus te zijn. Aangezien Jeb behoorlijk veel ervaring heeft verraste dat de meeste mensen.
Marco Rubio, net als Jeb afkomstig uit Florida, deed het ook behoorlijk goed. De jonge senator maakte geen fouten en presenteerde zich als dé toekomst van de Republikeinse Partij. De meeste conservatieve kiezers reageerden daar positief op.
De komende dagen en weken gaan we zien wat de impact van dit debat is op de peilingen. Als we de experts moeten geloven zullen met name Mike Huckabee en Ted Cruz - maar ook Marco Rubio en Carly Fiorina - flink stijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten