Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië willen extra EU-vergadering over vluchtelingenbeleid

Geen categorieaug 30 2015, 21:00
Ze maken zich ernstig zorgen over de grote instroom van asielzoekers uit, met name, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De drie machtigste leden van de Europese Unie - Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - willen binnen twee weken een extra vergadering houden met de rest van de EU over het vluchtelingenprobleem.
Bernard Cazeneuve (Frankrijk), Thomas de Maizière (Duitsland) en Theresa May (Groot-Brittannië) hebben dat eerder vandaag laten weten. De drie ministers van Binnenlandse Zaken legden uit dat ze daar gisteren over gesproken hadden met elkaar.
Het belangrijkste agendapunt is dat de drie landen willen dat er speciale vluchtelingencentra komen in Italië en Griekenland om grote aantallen vluchtelingen in op te vangen. Vervolgens moet er dáár onderscheid worden gemaakt tussen economische avonturiers - mensen die naar het Westen komen in de hoop om er in financieel opzicht vooruit op te gaan - en echte vluchtelingen. Dat zijn dus mensen die hun land ontvluchten omdat ze hun leven - of in ieder geval hun vrijheid - daar niet zeker zijn.
De vraag is natuurlijk hoe die drie landen die vluchtelingencentra precies willen opzetten in Italië en Griekenland, en of ze ook van plan zijn om ze financieel en qua personeel te steunen. Dat zal waarschijnlijk wel nodig zijn; Griekenland en Italië hebben er immers niets aan om al dit werk zelf te doen, op eigen kosten, zodat de rest van de EU er niet onder lijdt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten