Franse aanklager: Thalys-verdachte plande aanslag

Geen categorieaug 25 2015, 20:59
Vlak voor zijn daad bekeek de Marokkaanse verdachte een jihadistische website.
De gearresteerde Ayoub el Kahzanni verklaarde eerder dat hij geen aanslag wilde plegen, maar 'slechts' een overval. Zoals onze Michael van der Galien toen schreef, komt dat over als een slechte smoes:
Natuurlijk! Op een drukke trein, waaruit geen ontsnappen mogelijk was voor een overvaller die ook nog eens een volautomatisch geweer bij zich had.
Helaas voor de ‘overvaller’ is hij een bekende van de inlichtingendiensten. Die zeggen onder meer dat hij een teruggekeerde Syriëganger is en een aanhanger van de radicale islam.
Ook de Franse openbaar aanklager gelooft geen woord van El Kahzanni's verhaal. Los van het feit dat het excuus behoorlijk ongeloofwaardig is, is ook nog eens gebleken dat de wannabe-terrorist vlak voor het incident op een jihadistische website met islamitische gebeden keek.
In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn twee woningen door de politie doorzocht in verband met het onderzoek naar de aanslagpoging. Bij de huiszoekingen werden geen mensen opgepakt, maar werden wel voorwerpen in beslag genomen. De zus van de verdachte heeft zich samen met haar man vrijwillig bij de politie gemeld voor verhoor en heeft urenlang met de rechercheurs gesproken. De inhoud van die gesprekken is vooralsnog onbekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten