Keniaanse moslim veroordeeld tot 15 jaar cel wegens steun voor jihadisten

Geen categorieaug 29 2015, 20:00
Een Keniaanse man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot 15 jaar cel.
De reden? Hij zamelde geld in en rekruteerde vechters voor Al-Shabaab, de radicaal-islamitische organisatie die met name actief is in Somalië, maar die ook terroristische aanvallen heeft uitgevoerd in andere Afrikaanse landen.
U.S. District Judge Ursula Ungaro imposed the maximum possible sentence on 27-year-old Mohamed Said. He pleaded guilty in May to charges of conspiring to support to Africa’s violent al-Shabaab organization and al-Qaida affiliates in Syria and elsewhere.
Saids advocaat probeerde er een minder hoge straf uit te slepen door te stellen dat hij nooit van plan was geweest om aanslagen te plegen om Amerikaanse doelen. Hij zou zich alleen maar hebben ingezet voor "buitenlandse rebellen."
De rechter, Ursula Ungaro, was het daar niet mee eens. Zij legde uit dat de groepen die Said steunt een uitgesproken vijand zijn van Amerika. Sterker nog, diens leiders hebben verschillende malen duidelijk gemaakt dat ze Amerika en haar belangen willen schaden (lees: aanvallen). "Het is niet logisch om te stellen dat dit geen impact had op de VS," aldus rechter Ungaro.
Said en zijn medeverdachte Gufran Mohammed werden twee jaar geleden gearresteerd in Saoedi-Arabië. Dit gebeurde na onderzoek van de Amerikaanse FBI, die het online gedrag van de twee extremisten in de gaten hield. Mohammed was eerder al veroordeeld tot 15 jaar cel nadat hij schuldig pleitte. Hij is een genaturaliseerde Amerikaanse die oorspronkelijk uit India komt.
Opmerkelijk genoeg had Said Amerika voor zijn arrestatie nog nooit bezocht. Hij kon worden opgepakt omdat hij via het internet contact had gehad met Mohammed - die in Los Angeles woonde - en undercover agenten van de FBI.
Hoewel Mohammed ook veroordeeld werd tot 15 jaar cel was Said de belangrijkste schakel. Hij had namelijk contact met de leiders van Al-Shabaab en weet hoe de interne structuur van de terroristische organisatie eruit ziet. Aanklager Del Toro:
"Hij was een insider. Het is het doel van deze organisaties om burgers te vermoorden."
Al Shabaab is onder andere verantwoordelijk voor de terroristische aanslag op een winkelcentrum in Nairobi, in 2013. Daarbij kwamen maar liefst 67 mensen om het leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten