Mediarel van de week: kocht Geert Wilders 200.000 Twitter-volgers?

Geen categorieaug 02 2015, 19:00
Van 430.000 naar 630.000 volgers in een paar weken tijd.
Geert '@geertwilderspvv' Wilders had twee weken geleden nog 436.000 volgers. Dat is een bijzonder indrukwekkend aantal - zeker voor een Nederlander - maar blijkbaar vonden hij en zijn team dat niet genoeg. Volgens Stefan Okhuijsen van Sargasso is het namelijk zeer waarschijnlijk dat hij er in de tussenliggende twee weken 200.000 volgers bijkocht: de teller staat op dit moment op 640.000 of daaromtrent. Dat is nogal een toename.
Okhuijsen gebruikt de volgende grafieken om de verdachtmaking kracht bij te zetten:
Screen Shot 2015-08-02 at 14.38.24
Hier de groei op maandelijkse basis:
Screen Shot 2015-08-02 at 14.39.50
Dat is natuurlijk behoorlijk indrukwekkend. Daarom heeft Okhuijsen de website Twitteraudit geraadpleegd. Deze site bekijkt of iemands volgers echt of nep zijn. De conclusie liegt er niet om:
Screen Shot 2015-08-02 at 14.39.50
Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop iemand aan veel - heel veel - nepvolgers kan komen. De meest voor de hand liggende optie is een simpele: het kopen van (nep-) volgers. Sommige bekende en minder bekende mensen doen dat om hun imago een boost te geven. "Kijk eens hoeveel volgers ik heb en dus wat voor een impact ik heb op sociale media!" Feitelijk valt dat nogal mee (of tegen), maar goed, de meeste mensen kijken niet verder dan het 'aantal volgers.'
Daarom concludeerde Okhuijsen dat Wilders volgers had gekocht. De titel van zijn stuk was dan ook:

"Geert Wilders koopt nepvolgers op Twitter."

Hoewel zeker verdacht had Okhuijsen één probleem: hij kon niet hardmaken dat de volgers inderdaad ingekocht waren. NRCNext concludeerde naar aanleiding van Okhuijsens stuk:
"Dat Geert Wilders heel veel nepvolgers heeft op Twitter is duidelijk. Hoeveel weten we niet, want de berekentools zijn niet betrouwbaar genoeg. Wilders kreeg er abnormaal veel volgers bij, maar waarom en hoe weten we niet. De suggestie dat Wilders (of iemand anders) zijn volgers heeft gekocht is dus niet hard te maken."
Door de kritiek heeft Okhuijsen ondertussen bakzeil gehaald. Hij heeft de titel van zijn stuk aangepast (het is nu: "Geert Wilders plotseling 200.000 nepvolgers rijker op Twitter") en legt uit:
'De kop was oorspronkelijk “Geert Wilders koopt nepvolgers op Twitter”. Deze uitspraak kunnen we echter onvoldoende hard maken. Daarom nieuwe kop.'
En zo is dit bescheiden internetrelletje een stille dood gestorven.
Overigens geven Wilders en diens medewerkers geen antwoorden op vragen over het inkopen van Twittervolgers.
Tenslotte heb ik zelf ook even een audit uitgevoerd met betrekking tot mijn eigen account. Aangezien ik nooit Twittervolgers heb gekocht kon ik daarmee, dacht ik, wellicht enigszins bepalen of je er iets uit kunt concluderen of niet. In mijn geval lijkt de uitslag behoorlijk duidelijk te zijn. Wel is het opvallend dat ook ik meer dan 600 nepvolgers schijn te hebben. De kans is groot dat mensen met meer volgers (ik heb er meer dan 18.000) ook automatisch meer nepvolgers hebben. Alleen is de verhouding nepvolgers/echte volgers wél frappant bij Wilders.
Screen Shot 2015-08-02 at 14.50.23
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten