Nazitrein vol goud gevonden in Polen

Geen categorieaug 27 2015, 11:12
De Poolse autoriteiten bevestigen dat een "trein van militaire aard" is gevonden.
Waarschijnlijk gaat het om een trein vol met door de nazi's gestolen goud, die in april 1945 verdween in de heuvels nabij het Poolse stadje Walbrzych. Vorige week meldden twee mannen zich bij de Poolse autoriteiten met de mededeling dat ze een gepantserde trein van maar liefst 152 meter op het spoor waren gekomen.
De exacte locatie van de trein is niet bekendgemaakt. In het Poolse gebied zijn kilometers tunnels en gangen gegraven door dwangarbeiders van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van het ultrageheime naziproject "Project Riese". Tegen het einde van de oorlog werden sommige van die tunnels geëxplodeerd. Waarschijnlijk is de trein op die manier verborgen geraakt.
[caption id="attachment_118169" align="aligncenter" width="593"]Screen Shot 2015-08-27 at 11.02.05 Één van de tunnels van 'Project Riese'[/caption]
De trein zou volzitten met gestolen goud. De nazi's stouwden aan het eind van de oorlog treinen vol met gestolen schatten om deze uit handen te houden van de oprukkende Sovjettroepen. In totaal werd voor honderden miljoenen euro's aan goud gestolen door de nazi's uit de door hen bezette landen, en ruim een derde van dat goud was afkomstig van Nederlandse Joden. Grote kans dus dat een aanzienlijk deel van de treinschat toebehoort aan Nederlanders.
De twee vinders van de trein hebben via hun advocaat aangegeven dat ze rekenen op een vindersloon van tien procent. Of ze dat ook zullen krijgen is onduidelijk: De eerste prioriteit is om gestolen schatten terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar of de nabestaanden.
Hoeveel goud er precies in de trein zit, weet niemand. Wat wel duidelijk is, is dat dit slechts een kleine fractie is van het totaalbedrag dat door Nazi-Duitsland werd geroofd. De nazi's roofden tijdens de oorlog talloze gouden ringen, juwelen en zelfs gouden tanden van holocaustslachtoffers. Na de oorlog werd een deel van dit geld gevonden door de geallieerden, maar het merendeel verdween in private handen, bankkluizen of werd nooit meer teruggevonden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten