Pentagon laat ISIS-trainingskampen met rust

Geen categorieaug 30 2015, 15:00
60 kampen waar ISIS nieuwe jihadisten opleidt worden niet gebombardeerd.
President Obama beweert al een paar maanden dat hij en het Pentagon (het Amerikaanse leger) er alles aan doen om ISIS uit te schakelen, of in ieder geval ernstig verzwakken. Zo worden er regelmatig bombardementen uitgevoerd op ISIS-doelwitten in Irak én Syrië.
Hoewel dat een stap in de goede richting is zeggen militaire bronnen nu dat er 60 bekende trainingskampen van ISIS zijn die allemaal - stuk voor stuk - met rust worden gelaten:
The Pentagon has not conducted airstrikes against an estimated 60 Islamic State (IS) training camps that are supplying thousands of fighters each month to the terror group, according to defense and intelligence officials.
Met andere woorden, deze kampen leveren iedere maand weer duizenden nieuwe jihadisten aan ISIS, maar het Amerikaanse leger onderneemt geen actie tegen ze. Ze weten wat er gebeurt in de kampen en waar ze liggen, maar niemand die iets doet.
De reden, aldus de bronnen? Het Witte Huis is bang voor 'collateral damage': mogelijke burgerdoden.
ISIS is zich daarvan bewust en is nu actief bezig om de trainingskampen uit te breiden én om nieuwe kampen op te zetten in andere landen, waaronder Jemen en Libië. Beide staten zijn de afgelopen jaren onregeerbaar geworden. ISIS ziet dat dus als een ideale kans om toe te slaan, nieuwe kampen op te zetten, en het 'kalifaat' van leider Abu Bakr al-Baghdadi uit te breiden.
Steeds meer militairen - zowel soldaten als officieren - vragen zich af of Obama de strijd tegen ISIS wel serieus neemt:
“If we know the location of these camps, and the president wants to destroy ISIS, why are the camps still functioning?” one official critical of the policy asked.
Zij stellen dat het altijd vervelend is om per ongeluk burgers te doden, maar dat het helaas bij oorlog hoort; je kunt de doden minimaliseren, maar nooit helemaal uitsluiten. Dat moet het leger er echter niet van weerhouden om in te grijpen om deze gevaarlijke terroristische organisatie uit te schakelen.
Daar komt bij dat de experts zeggen dat het aantal burgerdoden juist hoger uitvalt als Amerika deze kampen niet vernietigt. Ten eerste zullen de nieuw getrainde vechters onschuldige burgers - christenen, yazidi's, maar ook niet-radicale moslims - vermoorden. Daar komt bij:
An additional worry of intelligence analysts is that some of the foreign fighters being trained in the camps will eventually return to their home countries in Europe and North America to carry out terror attacks.
Deze experts zijn ervan overtuigd dat niets doen uiteindelijk in meer onschuldige doden resulteert dan de kampen wel te bombarderen. Daarin hebben zij vrijwel zeker gelijk.
De vraag is natuurlijk: waarom begrijpen Obama en zijn ministers dat niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten