'Terreurverdachte Mohamed B. komt meteen vrij'

Geen categorieaug 28 2015, 20:00
Volgens zijn advocaat betekent dit dat hij zal worden vrijgesproken.
Terreurverdachte Mohamed B. wordt, ondanks een eis van vier jaar tegen hem, per direct op vrije voeten gesteld. Volgens zijn advocaat betekent dit dat hij zal worden vrijgesproken tijdens de zaak tegen hem, die over anderhalve week dient.
'Het is steeds duidelijker geworden dat we niet met een terrorist, maar met een fantast van doen hebben,' zegt advocaat André Seebregt over deze zaak.
Tijdens de zaak moest duidelijk worden of B. een 'fantast' is of een rasechte terrorist. Het Openbaar Ministerie gelooft het laatste, zijn advocaat beweert het eerste. Het bewijs van het OM komt erop neer dat B. dat zélf beweerde te zijn.
Hoewel zijn advocaat dat niet tegenspreekt zegt hij dat B. van alles en nog wat verzint. Zo zou hij in chats gezegd hebben dat hij een 'grote drugsdealer' is. Op vakantie in Marokko zou hij gepretendeerd hebben een miljonair te zijn. Hij probeerde indruk te maken op anderen met gestolen geld.
Volgens B. en zijn advocaat verspreidde hij dat soort verhalen over zichzelf in een poging om indruk te maken op vrouwen. Dat zou ook blijken uit chats: hij zou hen onder andere over hun lichaam hebben gevraagd (cupmaat en dergelijke).
Toch betekent dit natuurlijk niet dat hij geen extremist is - of was. Uit de chats blijkt namelijk ook dat hij op schrift stelde dat hij trouw heeft gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS. Ook had hij een handleiding om bommen te maken in zijn bezit en vroeg hij anderen om video's waarop getoond werd hoe hij dat zelf kon doen.
Na een tip van de AIVD werd hij vorig jaar opgepakt.
Het OM is ervan overtuigd dat, hoewel B. inderdaad een lang verleden heeft als onverbeterlijke opschepper, hij het qua extremisme wél meende. Zo zouden er alleen maar extremistische teksten staan in zijn schrift en chatte hij vele malen over zijn radicaal-islamitische denkbeelden.
Desalniettemin wordt B. dus per direct vrijgelaten door de rechter. Waarschijnlijk komt daar dus nog eens een vrijspraak bij. Zijn advocaat vertelt:
"Hij heeft 11 maanden op de terroristenafdeling gezeten voor stoerdoenerij op social media. Dat zegt iets over de tijd waarin we leven. Ook als er weinig bewijs is. En ook wanneer er steeds meer aanwijzingen zijn dat justitie het niet bij het juiste eind heeft. Dit alles om maar geen enkel risico te lopen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Mohamed heeft langdurig onder zeer zware omstandigheden op de terroristenafdeling vastgezeten."
We gaan het zien. Als B. inderdaad wordt vrijgesproken is de kans groot dat er flinke kritiek wordt geuit op de rechter. Anders dan zijn advocaat impliceert worden mensen in Nederland namelijk helemaal niet zomaar snel even vervolgd voor terroristische misdrijven (of de intentie om die te plegen).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten