Haagse basisscholen doen Zwarte Piet volledig in de ban

Geen categoriesep 17 2015, 10:09
Eerste grote stad in Nederland waar Zwarte Piet helemaal verdwijnt.
Zwarte Piet is niet meer welkom op basisscholen in Den Haag. De basisscholen in de Hofstad hebben onderling afgesproken dat voortaan alleen nog "een neutrale Piet zonder discriminerende kenmerken" welkom is. Dat meldt het AD. Den Haag is de eerste grote stad waar Zwarte Piet volledig verdwijnt.
De Haagse managers van het primair onderwijs hebben besloten dat Zwarte Piet moet worden ontdaan van vermeende discriminerende aspecten zoals rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen en ook de zwarte schminck moet eraan geloven. Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs:
"Er waren leerlingen, die zich niet prettig voelden bij de Sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet"
Volgens Van Drielen hebben alle scholen zich aan de nieuwe regel gecommitteerd, zowel de protestants-christelijke als de openbare en katholieke scholen in Den Haag. De scholen krijgen drie jaar de tijd om de volledige overstap te maken naar een "neutrale" Piet, maar dit jaar moet al tenminste één van de "discriminerende kenmerken" de deur uit zijn.
Op sociale media werd wisselend gereageerd op het besluit van de Haagse scholen. Sommigen spreken van een positieve doorbraak, maar veel mensen begrijpen het besluit niet en vinden dat de traditionele Zwarte Piet onlosmakelijk onderdeel is van het Sinterklaasfeest. Ook politicus Joram van Klaveren (VoorNederland) meent dat politieke correctheid niet ten koste mag gaan van cultureel erfgoed:
https://twitter.com/JoramvKlaveren/status/644397751690788864
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten