Nederlandse militair overgelopen naar ISIS

Geen categoriesep 03 2015, 11:51
Defensie heeft aanwijzingen dat een Nederlandse militair zich in Syrië heeft aangesloten bij de terreurorganisatie.
Een 26-jarige sergeant van de luchtmacht heeft zich mogelijk aangesloten bij ISIS in Syrië. De man is geschorst en heeft geen toegang meer tot informatie en systemen van de krijgsmacht. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, en ook Defensie zoekt de zaak tot op de bodem uit.
Volgens een woordvoerder is vanmorgen de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer – ook wel 'de commissie Stiekem' – geïnformeerd over de deserteur.
Minister van Defensie Hennis-Plasschaert reageert:
"Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij IS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is. Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega's hun leven wagen voor de vrijheid van een ander."
Het is de eerste keer dat een actief dienende Nederlandse militair naar Syrië vertrekt om zich daar aan te sluiten bij de jihad. Eerder sloot een voormalige militair, de Turks-Nederlandse Israfil Yilmaz zich aan bij ISIS.
Drie dagen geleden kwam de 'commissie Stiekem' ook al in het nieuws. PVV-leider Geert Wilders had namelijk zeer schokkende informatie gehoord in de commissie waarover hij een motie wilde indienen. Of die motie verband houdt met het overlopen van de Nederlandse militair, is niet bekend.
UPDATE:
Volgens politiek verslaggever Frits Wester gaat de motie van Wilders niet over de overgelopen militair.
https://twitter.com/fritswester/status/639375618245791744
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten