OM: Volkert van der Graaf heeft mediaverbod niet overtreden

Geen categorie•sep 22 2015, 14:00
Het Openbaar Ministerie is van mening dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich aan de richtlijnen heeft gehouden.
Hoewel Volkert van de Graaf toegeeft dat hij zelf een fotoshoot ensceneerde, vindt het Openbaar Ministerie niet dat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft overtreden. Vorig jaar verschenen er foto's van de politieke moordenaar in de Telegraaf. Het leek alsof de foto's heimelijk waren genomen, maar Van der Graaf heeft in een stiekem opgenomen gesprek toegegeven dat hij de foto's zelf in scene heeft gezet. Het OM was hier in 2014 al van op de hoogte.
De advocaat van Van der Graaf, Stijn Franke, zou contact hebben opgenomen met de fotograaf die de beelden vervolgens aan de krant van wakker Nederland verkocht.
Het mediaverbod is onderdeel van de bijzondere voorwaarden die de moordenaar zijn opgelegd voor zijn vrijlating. Het doel van de voorwaarden is om recidive te voorkomen en de samenleving te beschermen.
Veel Nederlanders, waaronder ook de broers van Pim Fortuyn, zijn woedend over de acties van Van der Graaf. Zij vinden dat hij zijn voorwaarden heeft overtreden en dat hij zo snel mogelijk weer achter de tralies moet. De broers van Fortuyn hebben het OM verzocht om de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der Graaf te herroepen. Hun brief aan de hoofdofficier in Amsterdam werd mede ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht van de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans.
Volgens de broers heeft Van der Graaf "willens en wetens" zijn mediaverbod geschonden.
Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 neergeschoten door de linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Die werd veroordeeld voor moord en kreeg achttien jaar cel. Vorig jaar kwam hij voorwaardelijk vrij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten