Protesterende agenten blokkeren vier ministeries

Geen categoriesep 16 2015, 11:00
De politieagenten willen een betere cao.
Het is chaotisch in Den Haag: duizenden agenten zijn daar actie aan het voeren voor een betere cao. Ze doen dat door de ingang naar tenminste vier ministeries te blokkeren.
De ministeries die worden geblokkeerd zijn van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd. Het is de bedoeling dat niemand de ministeries in of uit kan.
Het massale protest valt samen met de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, waar over de dinsdag gepresenteerde begroting wordt gesproken.
Er zijn al agenten, maar de bonden verwachten dat er uiteindelijk zo'n 5.000 politieagenten zullen komen opdagen. Uit het hele land zijn 1000 bussen vol agenten op weg naar de Hofstad.
Daarmee is Den Haag vandaag officieel de veiligste dag van het land. Da's weer eens wat anders voor Hagenezen. En voor Hagenaren, natuurlijk.
Dat is leuk voor inwoners van 's Gravenhage, maar voor de rest van het land is het iets minder plezant. Tussen 07:00 en 17:00 zijn de meeste politiebureau's namelijk dicht. Agenten die wel aanwezig zijn doen alleen iets aan "spoedeisende meldingen."
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is het voornaamste doelwit van de demonstranten. Zij vinden dat hij hen niet goed behandelt. Toen hij aankwam op zijn werk keerden ze hem dan ook demonstratief de rug toe. Ook joelden ze hem uit. De boodschap moge duidelijk zijn: ze hebben het gevoel dat hij hen in de steek laat.
Van der Steur probeerde de boel nog te redden door te zeggen dat hij de agenten begrijpt en graag met ze wil onderhandelen, maar zij reageerden daar allerminst positief op. Sommige agenten noemden hem zelfs "een oplichter"; een term waar hij ongetwijfeld niet blij van wordt.
Wat vind jij? Hebben deze agenten het recht om te staken? Of vind jij dat ze te ver gaan en het land onveilig maken door gewoon op te houden met werken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten