Spekman ziet ruimte voor een glorieuze terugkeer van de PvdA

Geen categoriesep 05 2015, 12:00
De partijvoorzitter van de PvdA - Hans Spekman - heeft op het netvlies hoe hij de sociaal-democratische partij weer groot kan maken.
Nu de vakantie weer voorbij is, ontwaakt ook langzaam politiek Den Haag uit een zomerslaap. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman probeert in De Volkskrant het politieke seizoen af te trappen door in een interview zijn partij nieuwe moed in te praten:
„Wij moeten weer diametraal tegenover de VVD durven te gaan staan. Samen hebben we dit land door de crisis getrokken. Maar nu gaat het erom of PvdA en VVD een nieuw samen kunnen vinden. Doorgaan op de weg van individualisering en het snelle geld zie ik niet zitten”, zegt Spekman. De wereld van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is niet de wereld van de PvdA, stelt hij.
In peilingen staat de partij er echter rampzalig voor. Al maandenlang staat de PvdA op slechts 9 zetels in de peilingen van Maurice de Hond. Andere peilbureaus geven de PvdA iets meer, maar het is duidelijk dat de uitslagen uit de 20e eeuw - van meer dan 50 zetels - voorlopig niet op handen is.
Wie er - pikant genoeg - wat minder vertrouwen in heeft dan Hans Spekman zelf, is zijn eigen vrouw Muriël. Zij prijst het optimisme van haar echtgenoot, maar geeft ook aan dat hij zichzelf misschien wel in het ootje neemt:
https://twitter.com/JaapJansen/status/640074223050989568
De PvdA heeft ondertussen nog wel even de tijd om te bouwen aan een grote politieke triomftocht. De eerstvolgende verkiezingen die voor Nederland op de rol staan, zijn de Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor de lente van 2017. Tenzij het kabinet eerder valt. Als de PvdA doet wat Spekman wil - vaker tegen de VVD ageren - dan hoeft de kans daarop niet als louter hypothetisch te worden beschouwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten